Osmdesát lidí, kteří by byli ochotni a schopni pracovat u pořádkové a dopravní policie chybí v současné době na Karlovarsku. Kritéria pro výběr do řad policie přitom nejsou nikterak přísná: Zájemci musí mít více než 18 let, musí mít za sebou minimálně střední školu s maturitou, a mezi dalšími povinnostmi musí splnit podmínky fyzických a psychických testů.

A právě psychotesty jsou podle slov Lenky Farkasové, karlovarské policejní náborářky, jedním z hlavních problémů.

„Zatímco fyzičku si člověk může zlepšit, svou psychiku nezmění. Výsledky testů psychologické způsobilosti pro práci u policie proto bývají často největší překážkou pro přijetí,“ vysvětlila policejní náborářka.

Když už zájemce o práci u policie projde sítem všech testů, nevyrazí hned do ulic, ale čeká jej ještě další vzdělávání: Středoškoláci musejí počítat s devíti měsíci školy a čtvrt rokem praxe, u absolventů nadstavbových škol typu Trivis je délka studia zkrácená na půl roku, vysokoškoláci pak mohou studovat dálkově.

„Další tři roky mají dostudovaní policisté smlouvu na dobu určitou. Po třech letech absolvují poslední zkoušku, po které dostávají smlouvy na dobu neurčitou,“ doplnila Lenka Farkasová.

A co čeká ty, kteří si sice po psychické stránce věří, ale mají skeptický názor na svou fyzickou kondici? Fyzické testy se skládají ze čtyř částí – člunkového běhu (prověřuje rychlostní obratnost), kliků (při nich adepti práce u policie prokáží sílu svých paží), celomotorického testu (při něm se zjišťuje vytrvalost svalů) a běhu na jeden kilometr. Ten by měli zájemci o práci u policie zvládnout v co možná nejkratším čase.