Obliba marihuany mezi mladými lidmi stagnuje. Vyplývá to ze statistik, které pro Národní monitorovací středisko pro drogy a drogově závislé vypracovalo Psychiatrické centrum Praha. Zkušenost s ní nyní přiznává více než 45 procent šestnáctiletých. Ze srovnání situace v 90. letech a v současnosti je však zřejmé, že obliba marihuany u mládeže prudce vzrostla. V roce 1995 přiznávalo zkušenost s ní pouhých 21 procent šestnáctiletých, o čtyři roky později už to bylo skoro 35 procent.Vroce 2003 se číslo přehouplo už přes 40 procent (přesně 43,6).

Marihuana podle internetového portálu drogy–info.cz patří mezi lehké drogy, s uživateli si může ale nepěkně pohrát. Podle portálu se uživateli při dlouhodobějším nebo intenzivnějším užívání této konopné drogy zhorší krátkodobá pamět a schopnost soustředění. Může také v některých případech být spouštěcím mechanismem pro vznik psychických onemocnění. Krizová centra sledují marihuanu jen okrajově. „Monitorujeme spíše tvrdé drogy. Marihuana se u nás vyskytuje jen zřídka,“ uvedla ředitelka plzeňského K–centra Markéta Krabcová.

Mezi tvrdými drogami u mládeže vede pervitin a jiné amfetaminy. Zkušenost s nimi přiznává tři a půl procenta šestnáctiletých. Procento všech mladistvých jej už užilo opakovaně.

Drogovou problematikou se intenzivně zabývá také policie. „Za loňský rok jsme řešili 235 případů těchto trestných činů, což je v porovnání s rokem 2006 o 11 činů méně,“ řekla mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová.