Na Den s Deníkem nikdo z vedení Karlových Varů nepřišel. A to přes to, že si primátorka Veronika Vlková (ODS) před týdnem nechala od redakce poslat témata, o kterých se bude na této akci debatovat, aby mohla vybrat odpovědné náměstky a radní do diskuze s občany.

Vedení města se v den konání akce rozhodlo, že se nezúčastní vůbec, protože členové vedení města nehodlají vystupovat na reklamní akci soukromého vydavatelství!

Akci Den s Deníkem pořádá naše vydavatelství po celé republice a slouží mimo jiné jako příležitost k diskuzi o problémech v daném městě. Na Sokolovsku se konalo šest Dnů s Deníkem a na Karlovarsku čtyři – v Jáchymově, Nejdku, Ostrově a včera v Karlových Varech.

Nikde v celé republice se nestalo, že by vedení příslušné radnice odmítlo účast, až teď v Karlových Varech! O to, že si vedení karlovarského magistrátu našlo zástupný problém, svědčí jeho účast na loňském Dni s Deníkem.

V reakci na odmítnutí účasti vedení města (ODS a ČSSD) jsme narychlo pozvali zastupitele ostatních stran.

Na dotazy Karlovaráků nakonec odpovídali zastupitelé Jiří Kotek (SNK/ED) a Josef Murčo (KSČM). Hovořilo se o všem. O legendární karlovarské losovačce na halu, o rozhodnutí radnice uzavřít mateřskou školku, o rekonstrukci Sokolovské ulice, o korupci na radnici, o chování radních a peticích, které pouze berou na vědomí.

„Proč jsou zastupitelé tak rezervovaní, když se jedná o losovačku a pokutu, kterou za ni město obdrželo?“ ptali se lidé.

Omluva, která přišla dopoledne dne 3. června e-mailem

Vážený pane šéfredaktore,
závěrem porady vedení je rozhodnutí jeho členů, že se nebudou účastnit dnešní akce vydavatelství VLTAVA – LABE – PRESS v Karlových Varech. Členové vedení města nehodlají vystupovat na reklamní akci soukromého vydavatelství.
Již v tuto chvíli se chystá program diskusí s občany města, který bude probíhat po jednotlivých městských čtvrtích, kde se bude diskutovat na aktuální témata.

Neúčast karlovarských radních na Dni s Deníkem vzbudila mezi lidmi, ale i přítomnými politiky velké rozčarování.

„Napište, že jsou to zbabělci. Vždyť jsme jejich voliči a také si je platíme. Tohle nemá obdoby,“ stěžovali si Karlovaráci redaktorům Karlovarského deníku přímo na akci. Zastupitel Jiří Kotek (SNK–ED) se vyjádřil ještě ostřeji. „Naše radnice bude komunikovat jen s těmi, kteří jí přinášejí peníze.“

A pak přišly na řadu známé karlovarské kauzy. Jako první byla zmíněna školka v ulici Krále Jiřího. Zastupitel Josef Murčo (KSČM) zdůraznil, že jejich strana vždy byla a je proti ukončení provozu městské školky v tomto objektu.

Přítomní Karlovaráci však velmi kritizovali prodej areálu Gejzírparku společnosti s ruským kapitálem. „Obyčejní lidé se tam už tak dnes přes závoru nedostanou,“ prohlásila jedna z žen.

Lidé upozornili i na plánovanou a velmi objemnou rekonstrukci Sokolovské ulice. „Tento projekt s lidmi nikdo nekonzultoval. Nehorázně se tu plýtvá penězi. Kontroloval vůbec někdo firmu, která bude tuto zakázku dělat?“ ptal se Miroslav Ševčík a dodal: „Nebo se těch sto milionů musí jen utratit?“

Diskuse během odpoledne na pěší zóně gradovala. Lidé upozorňovali na další přehmaty vedení karlovarského magistrátu. „Je třeba vykydat tento korupční hnůj z radnice. Je to jen na vás, lidé,“ nebral si servítky Kotek.

Karlovarákům vadí i to, že koaliční zastupitelé se zdržují na jednání hlasování. Nelíbí se jim ani přístup stavebního úřadu, který podle nich povoluje vybraným firmám vše, co se jim zlíbí. „Nikdo nás nebere na vědomí a nepomáhají nám už ani petice,“ znělo z davu.

Petr Zahradníček, Ivana Kalinová, Jana Kopecká

Glosa: Magistrátní zbabělci…