K průměru dvaatřiceti vstřelených gólů na jedno kolo scházelo střelcům rovných šest zásahů, přesto se na zelených trávnících událo mnoho zajímavého. Vše odstartoval FC Cheb, který tradičně již v pátek v podvečer hostil Královské Poříčí a nejužší možnou výhrou díky trefě Martina Speierla zastavil strmý pád tabulkou. Citický Sokol musel v domácím prostředí skousnout hořkou porážku s Novým Sedlem, které mu uštědřilo pověstného „bůra". Pozadu s nadělováním nezůstaly ani zbylé celky ze špičky soutěže.

Březová doma vyprovodila čtyřgólovým výpraskem nevyzpytatelnou jedenáctku Staré Role a stejným přídělem obdarovala Viktoria v lázeňském derby kohouty. Jediný Ostrov narazil. Ve venkovním prostředí nestačil na rozjetou Toužim. Důležitý záchranářský souboj v Lomnici, kam dorazil hornoslavkovský Spartak, rozhodoval po přestřelce až dodatečný penaltový rozstřel, po němž měli větší důvod k radosti hosté. Beznadějně poslední Chodov opět prohrál, nyní v Nejdku, a jeho šance na udržení se pohybují pouze v oblasti teorie.

Tým kola: Nové Sedlo
Trenérské duo Stanislav Suchý – Tomáš Hejl může být konečně zase spokojeno. Baník po dlouhé době předvedl zodpovědný, týmový výkon a vydal se na správnou cestu na pouti za hledáním podzimní pohody. Po dvou shodných venkovních porážkách 2:3 s Toužimí a Březovou a utrápeném vítězství nad lomnickými vosami necestovali Novosedelští do Citic zrovna v optimálním herním rozpoložení. Příliš jim nepřidávalo ani vědomí, že na tamním rozměrově netradičním, malém plácku se výkonnostní rozdíly smazávají a o konečném výsledku rozhoduje především bojovnost. Přesto se s tímto faktem vypořádali na výbornou. V úvodní půlhodině se sice s domácími přetahovali o každý kousek hřiště, krátce před půlí ale dvěma zásahy odskočili do dvoubrankového vedení, které v průběhu druhého poločasu jen navyšovali. Spokojení mohli být především s fotbalovostí, která se jim do kopaček navrátila a která byla hlavním strůjcem sobotní kanonády.

Muž kola: Roman Prokop
Chvíli trvalo, než se dostatečně aklimatizoval v novém prostředí. Nyní ale střílí opět branky, jak u něj bylo zvykem. Nová březovská akvizice, která se do týmu nováčka soutěže přestěhovala v zimní přestávce z Rotasu Rotava, prožívala v úvodních čtyřech jarních duelech krajského přeboru gólový půst. Od té doby se však trefila již ve třetím po sobě jdoucím zápasu. Prokop nejprve odstartoval šťastným zásahem famózní obrat proti Novému Sedlu, následně pomohl k výhře v obtížném střetnutí v Horním Slavkově a naposledy dvěma trefami obral o veškeré ambice Starou Roli. O jeho střeleckou formu se opírá celé mužstvo, které po nečekané porážce v Lomnici z poloviny dubna získalo zpět ztracenou herní pohodu a vrátilo se do bojů o nejvyšší příčky.

Zklamání kola: Citice
Takhle se o záchranu nebojuje! Z venku body příliš nevozí, musí tedy spoléhat především na utkání v domácím prostředí, to poslední se jim ovšem vůbec nepodařilo. Citičtí fotbalisté sice rozhodně nebyli považovaní v souboji s druhým celkem tabulky za favorita, jenže situace, v níž se momentálně nacházejí, kdy bojují o holé bytí v soutěži, jim jinou možnost nežli snažit se bodovat proti každému soupeři nedává. S Novosedelskými držel Sokol krok více než 30 minut, poté dvakrát před odchodem do šaten inkasoval, což poznamenalo vývoj duelu i v následující pětačtyřicetiminutovce, kdy brankář Balada lovil míč ze sítě ještě třikrát. A nebýt zahozené penalty a dalších gólových příležitostí ze strany Baníku, mohlo na ukazateli skóre svítit po závěrečném hvizdu mnohem děsivější skóre než 0:5.

Překvapení kola: Toužim
Skalpy favoritů sbírají jak na běžícím pásu. Obzvláště domácí stadion proměnili v nedobytnou tvrz. Na jaře zde postupně porazili Březovou, Nové Sedlo, Starou Roli a naposledy si zde vylámala zuby i ostrovská jedenáctka. Toužimští vykročili za vítězstvím rázně již v 5. minutě, kdy otevřel střelecký účet tohoto klání Radek Fišer. Hosté sice ještě stihli do přestávky vyrovnat z kopačky nejlepšího střelce týmu Milana Novotného, který jemnou tečí usměrnil do branky střelu Julia Horvátha, dvacet minut před koncem však vzal otěže zápasu do svých rukou jako správný kapitán důrazný Jiří Mikula, který přehlavičkoval hostujícího brankáře Michala Süttoa a rozhodl. Exdivizní celek v tomto kalendářním roce ještě neprohrál, posbíral již dvacet bodů, stejný počet jako za celou podzimní část, a dotahuje se na elitu tabulky.

                                                                                                                                                                                                             Robert Sattler