Během letní přestávky prošel kádr karlovarských Buldoků řádnou obměnou. Do města minerálních vod zamířil nejlepší kanonýr České fotbalové ligy Jakub Mičkal z Jablonce, Vlastimil Chod přišel z extřetiligového Unionu Cheb, Libor Tafat zamířil do Buldoků na hostování z divizních Klatov a ze Sokolova přišel na hostování Mašek.

Největší přestupovou bombu si však karlovarský klub nechal až na závěr přestávky. Do týmu z lázeňského města se zapojil ostřílený ligový harcovník Jan Velkoborský, který oblékal dres Blšan či Baníku Ostrava. I proto měli Buldoci vysoké cíle. Ty se však během podzimní části naplnily jen napůl.

Nejenom o tom jsme si povídali s trenérem Buldoků Jiřím Schveinerem.

Vstup jste měli do soutěže velmi dobrý. Získali jste v něm sedm bodů…
Ano, to je pravda. Vstup do soutěže se nám povedl i přesto, že jsme měli těžký los. V prvním kole jsme hostili nováčka Králův Dvůr, od kterého jsme nevěděli, co čekat, pak nás čekal těžký zápas v Sezimově Ústí a poté jsme se doma utkali v derby s Plzní. Dva zápasy jsme vyhráli a s Plzní uhráli nerozhodný výsledek, takže se sedmi získanými body jsme byli spokojeni.

Poté jste však ve čtyřech kolech uhráli jen tři body. V čem jste viděl příčiny?
Doplatili jsme na naši střeleckou potenci a hrubé individuální chyby. Nejdříve jsme doma porazili tým Hlavice. Pak jsme ale přišli o body na Vyšehradě, kde jsme měli vyhrát, jelikož jsme byli lepším týmem, ale na to už se dávno nehraje. Vyšehrad rozhodl o svém vítězství až v poslední minutě utkání. V dalším utkání na Slavii jsme inkasovali hned v úvodu duelu. Poté jsme si však vytvořili tlak a byli lepším týmem, ale bohužel jsme nedokázali využít ani stoprocentní šance a to nás stálo další body. Tím se tak opět ukázala naše stará bolest, střelecká nemohoucnost, která nás pak provázela celou podzimní částí.

Dalších osm kol jste ale neprohráli…
Ano, na řadu přišla osmizápasová série, ve které jsme tři vyhráli a pět jich skončilo nerozhodně. Což by nebylo špatné, ale v tomto bodovém systému je to hodně ošidné. Sice jsme osm zápasů neprohráli, ale vytěžili jsme z toho pramálo bodů. Pět bodů za pět nerozhodných výsledků je hodně málo.

Karlovarský tým však ztrácel body hlavně v důležitých okamžicích. Neuspěl ani na půdě posledního Náchoda a pak na vítězství nedosáhl ani v duelu s Letohradem. Když se ohlédnete, v čem byla chyba?
V Náchodě se mně osobně nelíbil přístup hráčů.Tam jsme měli jasně vyhrát, když jsme si do osmé minuty vypracovali dvě stoprocentní šance, ale nedali je. V zápase s Letohradem jsme vedli, ale v závěru jsme si nechali dát ze standardní situace gól. Ale opět jsme si dokázali šance vytvořit, ale bohužel bez brankového efektu. V tom máme velké rezervy, to byly příčiny našich neúspěchů proti těmto týmům.

Jak jste tedy spokojen s podzimní sedmou příčkou?
Když se kouknu zpět na ty zápasy, které jsme odehráli, tak jsme mohli mít určitě třicet tři nebo třicet dva bodů. Tyto body v síle mančaftu určitě byly, a kdybychom je získali, byl bych maximálně spokojen. Teď jich máme sedmadvacet, takže to není to pravé ořechové.

Během přestávky jste značně posílili kádr, jak byste hodnotil nové posily?
Pro nás je velkým zklamáním Jakub Mičkal, který vlastně přišel do týmu s nálepkou nejlepšího střelce uplynulé sezony ČFL. Čekali jsme od něho, že bude dávat góly, ale nestalo se tak. Je pravda, že přišel do cizího prostředí a musel se nějakou dobu adaptovat, ale hráč jeho formátu musí dávat góly i za této situace.
Dalším byl Vlasta Chod, který střídal dobré výkony s horšími. Na můj vkus však měl být na hřišti jednou z vůdčích osobností.
Libor Tafat je mladý kluk, který má fotbalový život teprve před sebou. Na hřišti pak dokazoval, že fotbalovost v sobě má a určitě i perspektivu. Byli bychom rádi, kdybychom ho v týmu udrželi i pro jarní část. (pozn. red. Tafat je prozatím na testech ve Slavii Praha).
Honza Velkoborský je zkušený ligový hráč, který svým důrazem, přístupem jak v tréninku, tak i ve hře je velkým příkladem pro ty mladší.

Podzimní část třetiligové soutěže vám ukázala vaše nedostatky. Na co se tedy během nastávající zimní přestávky zaměříte? Co se budete snažit vylepšit?
Budeme muset zapracovat na fyzičce. Zimní příprava je, jak říkám já, nutný zlo. Dále se pak hodně zaměříme na střelbu, kombinaci a hru dopředu, abychom dávali více gólů.

Jakou bude mít příprava náplň?
Zimní přípravu začínáme 5. ledna 2009. Nejdříve bude na programu hrubá fáze, která určitě bude hráče bolet. Sedmnáctého ledna pak zamíříme na soustředění do Skalné, kam vlastně jezdíme každý rok, jelikož tam máme vše k dispozici. Například můžeme využít dvě hřiště, halu a v hotelu pak máme zajištěnou komfortní rehabilitaci. Soustředění pak zakončíme 24. ledna utkáním v Karlových Varech, ve kterém se střetneme s Toužimí. V únoru už se zaměříme na taktickotechnickou část přípravy. Navíc si zahrajeme v rámci přípravy zimní turnaj na Vyšehradě, kde máme ve skupině šest týmů z České fotbalové ligy. Dále pak máme domluvené utkání s Mostem, Ústím nad Labem, rezervou pražské Sparty a Sokolovem.

Máte v plánu nějaké změny v kádru či realizačním týmu?
Zatím jsme uvolnili Řezáče a Maška, kterým skončilo hostování. S těmi už pro jarní část nepočítáme. Teď s námi na podzim trénoval Josef Vašata ze Sokolova (poz. red. podzimní část hostoval Vašata v divizním Chodově), takže uvidíme, jak se domluvíme se Sokolovem. Navíc se chceme poohlédnout po jednom útočníkovi, což určitě nebude lehká práce. Co se týče otázky realizačního týmu, tak to nespadá do mojí kompetence.

Jaký máte cíl pro následnou jarní část třetiligové soutěže?
Cíl zůstává pořád stejný. Mančaft jsme moc neoslabili a určitě má sílu, aby hrál na špici třetiligové tabulky. Za prvé jsme chtěli hrát na přírodním hřišti, protože si myslíme, že je jak pro hráče, tak i diváky lepší hrát na stadionu ve Dvorech, kam vždy chodili na utkání fanoušci v hojném počtu, a navíc je to tam také fotbalovější. Navíc i samotní hráči se chtěli přesunout do Dvorů.

Co byste chtěli v jarní části změnit?
Je pravda, když já jsem hrál ještě ve Dvorech ČFL, tak na nás chodilo od pěti set do tisíce fanoušků na zápas. Nevím, jestli to je to dobou, ale myslím si, že hrajeme atraktivní fotbal, sbíráme body a hrajeme o horní příčky v ČFL. Je velká škoda, že naše utkání v domácím prostředí navštěvuje v průměru tři sta diváků. Docela mě to mrzí, ale tohle příliš neovlivním. Ale rád bych to přesto s hráči změnil, abychom měli větší návštěvnost.

Jaký máte vzkaz pro karlovarské fanoušky?
Všem čtenářům Deníku a současně našim věrným fanouškům, ale také buldockému Fan Clubu bych chtěl popřát klidné prožití vánočních svátků a do nového roku 2009 hodně úspěchů a hlavně hodně zdravíčka a životní pohody. Aaby si našli cestu v hojném počtu na dvorský stadion v jarní části České fotbalové ligy, jelikož jejich podporu budou hráči hodně potřebovat.