Fotbalové soutěže ukončily o uplynulém víkendu své jarní části. Dnes však přijdou na řadu krkolomné fotbalové baráže. O postup do krajského přeboru si to rozdá nováček I. A třídy TJ Jáchymov s dalším nováčkem krajského přeboru Kraslicemi, které pro změnu budou bojovat o své udržení v soutěži.

První utkání se hraje dnes v Kraslicích od 17.30 hodin. Odveta pak bude na programu v sobotu 28. června od 17.00 hodin na Panorámě v Jáchymově.

Jáchymov si okusí barážové nástrahy již podruhé. V loňské sezoně udolal v bitvě o postup do I. A třídy tým Lipové po výsledcích 2:0 a 4:1.

„Byla to hodně těžká dvě utkání, ale zvládli jsme je,“ ohlédl se zpátky v čase jáchymovský prezident Rudolf Hellmich.

Teď však čeká jeho tým úplně jiná role. Kdyby Jáchymov v posledním kole krajské soutěže v domácím prostředí porazil Horní Slavkov, mohl se radovat z postupu. Kvůli nerozhodnému výsledku však musí do baráže.

„Před začátkem soutěže jsem avizoval, že pro nás bude úspěchem skončit do šestého místa. Byli jsme hodně překvapení, když jsme skončili po podzimní části jen o skóre na druhé příčce za Chyší,“ vysvětloval Hellmich.

Po zimní přestávce však nováček ztrácel na lesku a na řadu přišly i první porážky.

„Odešli nám dva hráči ze základní sestavy, a jak se potom ukázalo, tak nám chyběli více, než jsme očekávali. Navíc se přidalo zranění, a do zápasů tak museli naskočit i hráči, kteří neměli potřebné kvality,“ myslí si prezident jáchymovského klubu.

I přesto se však horalé prodrali na bronzovou příčku.

„Pro nás je to opravdu velké překvapení. I když se nám nedařilo, a to hlavně na hřišti soupeřů, kde jsme šestkrát prohráli, motali jsme se pořád na předních příčkách,“ podotkl Hellmich. Teď však čeká jeho tým úplně jiná situace. „Budeme bojovat a o výsledek se pořádně porveme. V Kraslicích chceme uhrát co nejlepší výchozí výsledek pro odvetu. V těchto utkáních se přesvědčíme, jestli na krajský přebor máme. Bude to taková konfrontace,“ uzavřel Rudolf Hellmich.

O něco hůře si vedly v premiéře v krajském přeboru Kraslice. Ty po vcelku dobrém podzimu zakončily jarní část na barážovém místě. Jedna porážka stíhala druhou a Kraslice se propadaly krajskou tabulkou do sestupového pásma. Nakonec „vyhrály“ i černého Petra, kterého jim poslala na dálku svým sestupem z divize juniorka Baníku Sokolov.

„Čekali jsme do neděle do večera, jak vše dopadne, jestli se juniorka Baníku udrží,“ odtajnil kraslickou náplň nedělního dne kapitán a hrající asistent Kraslic Josef Kričfaluši a pokračoval: „Musíme teď shánět hráče na baráž, jelikož jsou mimo Karlovarský kraj, ale přebor chceme udržet a uděláme pro to vše, co bude v našich silách.“

Kraslice však trápí velmi úzký kádr, nebýt jeho, určitě by hrály v prostřední části tabulky. „Je to pravda, je těžké dostat do Kraslic některé hráče, nikdo sem nechce. Jsme trochu odřízlí „od světa“. My to víme, a tak budeme muset zapracovat do týmu dorostence. Čeká nás však ještě velký kus práce,“ dobře ví kapitán Kraslic.

Barážové dvojice – první zápas, středa, 25. června, začátek – 17.30 hodin. Odveta, sobota, 28. června, začátek 17.00 hodin.