Mladé naděje karlovarské kopané. Tak by se jednou větou dali popsat hráči 1. FC Karlovy Vary U12, jež vedou zodpovědní trenéři. Jmenovitě Karel Žilák, Petr Kubík a Roman Dyk.

Mladší žáci U12 jsou součástí Sportovního střediska mládeže (SSM) v Karlových Varech, jež vychovává ty nejlepší fotbalisty v regionu.

Do lázeňské metropole dojíždějí hrát chlapci ze širokého okolí. Spádová oblast nezahrnuje jenom okres Karlovy Vary, ale i Sokolovsko. Nejdále to má na tréninky skupina, jež dojíždí až z Toužimi. „Tréninky jsou třikrát v týdnu, a to od 17 do 18:30 hodin. Pravidelně pracujeme minimálně s osmnácti hráči a snažíme se jim vštípit základy fotbalového umění,“ říká kouč Žilák.
Sportovní středisko mládeže zaručuje Karlovarákům jednak jistotu kvalitních soutěží ve vrcholové kopané, ale také velice zajímavé protivníky.

Soupeři karlovarských chlapců jsou doslova věhlasní. Slavia Praha, Dukla Praha, Viktoria Žižkov a nebo Teplice. To je jen malý výčet týmů, se kterými se svěřenci trenérů Žiláka, Kubíka a Dyka potkávají.

Součástí výchovy mladých fotbalistů ve Sportovním středisku mládeže je i školní výuka, při níž se klade větší důraz na sportovní aktivity se zaměřením na kopanou. Kromě školy se hráči potkávají na soustředění v letních a zimních termínech. „Poslední sraz se konal v Abertamech, kde všichni chlapci podstupovali nepříliš populární nabírání fyzické kondice,“ popisuje kouč období, ve kterém se soutěže nehrají.

1. FC Karlovy Vary spolupracuje se Základní školou Konečná. „Nejenom výkony na tréninku rozhodují o nominaci na utkání. Pokud žák má mnoho zameškaných hodin a nebo problémy s klasifikací, tak nemá jistotu v podobě nominování k zápasům,“ upozorňuje trenér na přísná kritéria ve sportovním středisku.

Karlovy Vary v minulosti hrály krajské a divizní soutěže. Po udělení statutu SSM postoupily mezi elitní fotbalové kluby v republice. „Pro nás to znamená obrovský posun. Jednak se utkáváme s mnohem kvalitnějšími soupeři, než tomu bylo v minulosti. O to intenzivněji musíme s hráči pracovat. Na druhou stranu hráčům samotným souboje s pražskou Slavií nebo Duklou dávají mnohem více. Sbírají tím zkušenosti a poznávají, jak to vypadá ve velkých klubech,“ popisuje Karel Žilák atmosféru samotné soutěže.

Chlapci pocházející například z Perninku, Toužimi, Teplé nebo Nové Role či z Ostrova na vlastní kůži poznávají, o čem „velký fotbal“ je. „I když se nám několik zápasů nepovedlo, tak jsme na druhou stranu dokázali porazit pražskou Duklu a nebo uhrát bod v Teplicích. Kluci sami zjišťují, že jsou v některých momentech mnohem lepší, než hráči v pražských či ligových velkoklubech,“ přidává lodivod Karel Žilák.

Tak jako většina zájmových činností se i fotbal v lázeňské metropoli potýká s nedostatkem hráčů. „Jsme v nepříjemné situaci. Mnoho mladých chlapců se raději fláká u počítače, než aby se věnovali nějaké pohybové aktivitě. My jsme schopni všem zájemcům o fotbal nabídnout kvalitní zázemí a zodpovědný přístup trenérů a činovníků,“ přidává.

Trenér Karel Žilák má pro své svěřence na závěr vzkaz: „Kluci, nepřestávejte v poctivé práci. Jednou by vás fotbal mohl posunout hodně vysoko. A to nejen ve sportovní rovině, ale i v osobním životě. Pokud se naučíte odříct si určitá potěšení a budete poctivě pracovat, tak se dočkáte odměny v podobě fotbalových úspěchů a sportovního štěstí.“