I přes spojení chce nově vzniklá ostrovská rezerva odehrát svá utkání právě na hřišti v Květnové.

Tím je na programu i cíl, kterým je postup do krajské I. B třídy. Pomoci by tomu měli i dva trenéři ostrovské rezervy Jan Micanka a Jakub Šípek. Nejen o tom jsme si s asitentem trenéra FK Ostrov B a bývalým funkcionářem Sokola Květnová Jakubem Šípkem povídali.

Jak dlouho jste jednali o spojení Květnové s Ostrovem?
O spojení s FK Ostrov se jednalo prakticky již od května 2009. Tehdy již bylo na podání návrhu na sloučení na ČMFS pozdě. Neboť aby budoucí B tým mohl být účastníkem okresního přeboru, musel být projekt se žádostí doručen nejpozději do 31. března. Měli jsme tak rok se na vše řádně připravit.

Co vás vedlo ke spojení s konkurenčním klubem?
Jednání o spojení vyplynula na základě dlouholetých vzájemných dobrých vztahů. FK Ostrov je největším fotbalovým klubem v okruhu patnácti kilometrů a z výchovy jeho hráčů těží všechny kluby v okolí, hrající většinou nižší soutěže. Sokol Květnová měl vždy v kádru velké zastoupení bývalých hráčů Ostrova, kteří již neměli ambice hrát vyšší soutěž nebo se neprosadili do kádru A týmu. Takoví hráči k nám přicházeli většinou na hostování. Postupem času, v posledních pěti letech, počet kmenových hráčů Ostrova v klubu rok od roku rostl. Bylo to způsobeno zejména absencí mládežnických týmů pod hlavičkou TJ Sokol Květnová a s tím spojenou možností doplnění kádru z vlastních řad a touhou udržet Sokol Květnová v okresním přeboru.

Kolik jste tedy měli hráčů na hostování, abyste soutěž mohli odehrát?
Hostování mělo v Květnové někdy až dvanáct hráčů z osmnáctičlenného kádru. To se pak stalo nemalou finanční zátěží, kterou jsme v posledních třech letech zvládali již pouze s výraznou pomocí hlavního sponzora, který naplňoval rozpočet klubu více než z poloviny. Každoroční nedostatek finančních prostředků ovlivňovalo i to, že Květnová patří samosprávně pod Ostrov, a to se negativně odráželo na výši dotací z rozpočtu města na činnost klubu a údržbu sportoviště. Spojení tak bylo, řekl bych, logickým vyústěním vývoje fotbalu v Květnové za posledních deset let od postupu do okresního přeboru.

Co si tedy od spojení slibujete?
Spojení s sebou neslo řadu pozitivních i negativních dopadů. Nejprve to negativní. Spojením zaniká fotbalový oddíl TJ Sokol Květnová. Občanské sdružení zůstává i nadále v činnosti, nicméně již bez fotbalových aktivit. Na druhou stranu bychom rádi zachovali fotbal v Květnové, tak aby tam lidi měli dál na co chodit. Jen to již bude pod hlavičkou FK Ostrov. Možnost fluktuace hráčů mezi A týmem a béčkem by navíc měla zvednout úroveň hry tak, aby B tým byl v nadcházející sezoně schopen bojovat o postup do krajské I. B třídy, na což by Květnová neměla dostatečně silné finanční zázemí. A z toho již vyplývají výhody pro FK Ostrov. Existence béčka by měla umožnit dorostencům přechod do kategorie mužů, zabránit odchodům těch hráčů z klubu, kteří se neprosadí do krajského áčka, nebo v případě nedostatečného herního vytížení některých hráčů v krajském přeboru mít pro ně alternativu v podobě utkání béčka. Už proto, aby se tito hráči, ale třeba i končící dorostenci v těchto zápasech potkali s větší fotbalovou kvalitou, je pro FK Ostrov B prioritou postup do I. B třídy. Spojením pak FK Ostrov ušetřil dva fotbalové roky, kterými by musel projít při postupu ze IV. třídy.

Jak se promítne spojení klubů do hráčského kádru a realizačního týmu hrajícího okresní přebor?
Hráčský kádr bude ze dvou třetin stejný jako v loňském roce v Květnové. V létě odešli jen hráči, kteří bohužel pro své časové vytížení nemohli nadále plnit povinnosti v podobě pravidelných účastí na trénincích a utkáních, což už v minulé sezoně značně ztěžovalo život trenérovi a odrazilo se na některých výsledcích. Bohužel se jednalo o hráče, kteří toho však v minulosti udělali mnoho pro TJ Sokol Květnová, ať to byl Pavel Franka, Tomáš Žlutický, Karel Žlutický nebo Václav Vaněček. Pokračovat dál nechtěl ani Martin Bidovský. Všem těmto hráčům patří obrovský dík za jejich přínos a přístup v minulých letech. Tým byl doplněn o tři hráče, kteří v loňském roce patřili k oporám áčka v krajském přeboru – Romana Koročinského, Jiřího Šrámka a Filipa Tománě. Na hostování ze Sedlece by měl zadní řady posílit Petr Šott. Navíc zde samozřejmě s novým trenérem áčka Vladimírem Náglem počítáme s operativní fluktuací hráčů, pokud nám to jejich počet a termíny utkání dovolí. Trenérskou dvojici B týmu pro novou sezonu tvořím já s Honzou Micankou. Honza se podílel na úspěších Květnové v okresním přeboru v minulých letech, a tak převzal žezlo hlavního trenéra i nad nově vznikající rezervou FK Ostrov.

Jakou máte fotbalovou vizi do dalších let?
Již jsem nastínil - postup do krajské I. B třídy a aktivní spolupráci s A týmem. Rádi bychom vybudovali fungující systém tak, aby z klubu neodcházeli hráči, kteří se cítí v klubu nevytížení, a to ať nadějní dorostenci, pro které se často nenašlo místo v áčku, tak zkušení fotbalisté, kteří by rádi ´zvolnili tempo´ v nějaké nižší soutěži, než je krajský přebor.