My vám v seriálu Deníku postupně představíme osm mládežnických týmů v podání ostrovského klubu. Vše odstartujeme starší přípravkou, ročníkem 2004, který mají na starosti trenéři Petr Pohlodek a Martin Kodajek.

„Někteří hráči spolu hrají již pátým rokem. Je jen škoda, že máme v týmu pouze čtrnáct hráčů, což je z hlediska nás trenérů málo. Trénuje se pomalu po celý rok třikrát v týdnu, kdy se v rámci tréninkových jednotek snažíme hráčům předat fotbalové základy," načal povídání ostrovský trenér Petr Pohlodek.
V současnosti nastupuje starší přípravka Ostrova v krajském přeboru. Tam hájí barvy ostrovského klubu hned dva ročníky, a to 2004 a 2005. Výsledky obou týmů se pak sčítají do jedné tabulky.

„V podzimní části jsme prohráli pouze se Sokolovem, což je velmi dobrá bilance. Po sčečtení výsledků s ročníkem 2005 nám pak náleží průběžná šestá pozice ze čtrnácti týmů, což je také skvělá bilance," míní Pohlodek. Během první části soutěže tak Ostrováci předváděli kvalitní fotbal, ke kterému přidali jako bonus gólové koření.

„Pro nás je dobře odehraný zápas ten, ve kterém kluci bojují a nechají na hřišti všechno, to je pro nás velká odměna. Samozřejmě jsme rádi, když v zápase zapojí do hry prvky, které se naučí na tréninku. Někdy se však na hřišti nedaří, ale to k fotbalu prostě patří," poukazoval ostrovský trenér.
V Ostrově hodně sází na mládež a snaží se jí vytvořit co nejlepší podmínky, vše pak zastřešují trenéři, kteří umí navodit v týmu dobrou atmosféru, která k tomu patří.

„Snažíme se proto kluky před každým tréninkem či zápasem motivovat. Pak je to motivace pro nás, když vidíme, jak to kluky baví, a my vidíme, že to, co děláme, má smysl, jelikož kluci pak jdou postupně jak fotbalově, tak i výkonnostně nahoru," dobře ví Pohlodek.

Jejich práce je pak oceněna například v okresních výběrech, kam jsou Ostrováci nominováni. „Přesně tak. Prakticky velkou motivací i odměnou pro hráče je i okresní výběr. V současnosti jich obléká dres okresní výběru pět, což je pro nás velmi dobrá vizitka. Navíc i tam patří mezi nejlepší hráče," pochvaloval si Pohlodek.

V Ostrově je to však jedna velká fotbalová rodina. Právě rodiče bývají nedílnou součástí týmu. „Hodně však záleží i na podpoře rodičů. A to nejen při trénincích či zápasech, ale také doprovodných akcích, jako jsou turnaje, soustředění či výlety na zápasy české reprezentace či Gambrinus ligy. Za to jim patří velké poděkování. Dík však patří i sponzorům, bez kterých by to nešlo, zvláště pak také městu Ostrov za podporu," vzkazuje kouč. V současné době však razantně ubylo sportujících dětí, které před sportem dávají například přednost počítačům, o to mají trenéři více starostí.

„Počítače jsou strašák pro celý český sport. Děti raději vysedávají právě u počítačů než aby se sportovně vyžily, což je špatné. Naším cílem je proto udržet kluky, pokud to půjde, u fotbalu, ale víme, že postupem času mají někteří jiné sportovní zájmy, takže fotbal je pro ně velmi dobrou průpravou. Pokud se rozhodnou pro jiný sport, samozřejmě jsme rádi, protože i nadále budou sportovat," vysvětloval Pohlodek. Po náročné zimní přípravě má starší přípravka před sebou obtížné jarní část.

„Na jaro se hodně těšíme, jelikož zimní přestávka je vždy dlouhá. Navíc tréninky na přírodní trávě jsou zcela odlišné, než je tomu v hale. Právě venku se hodně zaměřujeme na hráčské dovednosti s míčem, ať už vedení míče, zpracování, střelba či přesun z obranné fáze do té útočné, k tomu můžeme připočíst další herní prvky, už se těšíme, až to vše prodáme na hřišti," říká Pohlodek.

A má k tomu řádný důvod. Jarní část totiž bude pro jeho výběr poslední. „Letošní sezona pro nás bude poslední ve starší přípravce. Od příští sezony totiž budeme nastupovat v mladších žácích, což je pro nás úkol, abychom hráče na tento přechod velmi dobře připravili, chceme se se soutěží rozloučit důstojně," nastínil plány Pohlodek.

Po podzimním skvělém vystoupení by chtěli Ostrováci navázat na dobré výkony i v blížící se jarní části. „Chtěli bychom se prezentovat kvalitním fotbalem, který bude bavit nejen kluky. Dále bychom se chtěli pohybovat v horních patrech tabulky, pokud by to bylo do pátého místa, určitě bychom byli spokojeni. Snažíme se na výsledky nekoukat, protože se zaměřujeme spíše na herní projev hráčů, ale je jasné, že chceme každý zápas vyhrát. Pro hráče je to motivace, pokud by šli totiž na hřiště poraženi, nemělo by to význam, a co si budeme povídat, každá výhra jim přidává na sebevědomí," podotkl trenér.
Sezonu pak zakončí v Ostrově dalším ročníkem mezinárodního turnaje Den plný fotbalu, který je věnován pouze mládeži. „Na závěr sezony a školního roku pak kluci absolvují Den plný fotbalu v Ostrově. Dle mého názoru jeden z největších a velmi dobře připravených turnajů nejen v západních Čechách," dodal závěrem Pohlodek.

Ostrovský FK pořádá již několik let ve svém areálu pro přípravky a žákovské kategorie začátkem školního roku nábory do všech věkových kategorií. Kdo však má zájem o fotbal, může přijít kdykoliv i během roku.