Ale všechno pěkně po pořádku. „S fotbalem jsem začal kolem pěti let a dovedl mě k němu táta, jinak to ani nešlo, protože u nás se hrál fotbal všude, ať to bylo v obýváku nebo na zahradě," nechal s nadsázkou nakouknout do své fotbalové historie Dominik Matejka.

Ten během raného věku prostřídal mnoho sportů, ale fotbal zvítězil na plné čáře. „Zkusil jsem si florbal, stolní tenis, nohejbal, ale i jiné sporty, ale žádný mě neoslovil jako fotbal. Navíc můj táta trénuje ve Zlíně a hodně mě ve fotbale podporoval," zdůraznil Matejka.

Svou fotbalovou kariéru nastartoval v Karlových Varech, kde začal polykat fotbalové dovednosti v tamních Buldocích. Poté se přesunul do sokolovského Baníku, kde oblékal dres žákovského výběru. 

„Ze Sokolova jsem se vrátil do žáků do karlovarského 1.FC a ještě jsem stihl dorosteneckou štaci v Sedleci," poukazoval Matejka, který ve všech klubech nastupoval na postu obránce. Poté však přišel na řadu velký zlom. Matejka totiž překvapivě dal fotbalu definitivní sbohem, ale i přesto zůstal kulatému nesmyslu věrný.

„Jak to říci, prostě mě fotbal přestal bavit, ale nechtěl jsem z něho odejít úplně, a tak jsem se dal na rozhodčího," podotkl ke zlomovému momentu Matejka. Dalo by se říci, tak mladý a tak odvážný. Ano, je to tak. V současné době se totiž rozhodčí skloňují ve všech pádech, a to především v záporném slova smyslu.

„Určitě je to náročnější po psychické stránce, aby člověk nic nezkazil. Je to ale o zodpovědnosti, o co se snažím i já, když se snažím mít utkání pod kontrolou, ale bez toho abych byl na hřišti vidět a musel ho často přerušovat," odtajnil svou taktiku mladičký rozhodčí.

Ten si odbyl svůj debut v rozhodcovském trikotu 6. dubna v Merklíně v rámci okresního přeboru žáků. „Je těžké hodnotit sám sebe, ale od delegáta svazu jsem obdržel známku výborně, tak snad jsem to zvládl," pochvaloval si úspěšnou premiéru Matejka. Velkou oporu má nová naděje v pozici arbitra i v rodinném kruhu.

„Podpora rodiny je maximální, s tátou se radím, a když nemá fotbalové povinnosti ve Zlíně, tak se chodí na mé utkání podívat. Mamka je pak moje servismanka, protože nemám řidičák, tak mě všude vozí a čeká na mě," upřesnil Matejka. Jenže i on ví, že je teprve na začátku. Ve fotbalové hantýrce se totiž vydal do jámy lvové, kde ho čeká ještě hodně dlouhá cesta.

„Uvědomuji si, že musím posbírat ještě hodně zkušeností, odpískat stovky utkání v mládežnických soutěžích, než se dostanu do vyššího levelu, a to kategorie mužů, na to se totiž těším nejvíce," přiznal Matejka. Stejně jako fotbalisté i rozhodčí mají své sny a cíle.

„Chci dát do toho vše a podřídím tomu vše. V budoucnu bych se rád podíval i na mezinárodní scénu. Tam už musí být rozhodčí vybaven alespoň angličtinou, což ale pro mě není problém, a to je můj sen a cíl," dodal na závěr Matejka.

Škola nových rozhodčích 2014

Pod záštitou Karlovarského krajského fotbalového svazu pořádá Komise rozhodčích KKFS již pátý ročník Školy nových fotbalových rozhodčích 2014. Ten bude na programu po dva dny, a to 20. a 27. června v OFS Sokolov, a je určen mužům i ženám od 16 let. První učební den bude na programu v pátek 20. června a bude zahrnovat seznámení s teorií, to jest pravidly fotbalu, soutěžním řádem či rozpisem soutěží, a to pod dohledem lektora pravidlové komise FAČR. Druhý učební den, který se uskuteční taktéž v pátek, a to 27. června, bude mít na pořadu výklad teorie řízení utkání, práci s píšťalkou a praporkem, taktiku řízení utkání, pohyb rozhodčího a jeho asistentů, spolupráci rozhodčích před utkáním a v jeho průběhu. Na závěr školy rozhodčích nebude chybět přezkoušení z teoretických znalostí, praktická ukázka na hrací ploše a předání certifikátu o absolvování školy mladých rozhodčích.

Podrobné informace podá vážným zájemcům předseda komise rozhodčích KKFS Miroslav Skála na tel. čísle: 737 269 227 nebo mailové adrese: roska.skala@seznam.cz. A teď to hlavní, kurt je zdarma, jelikož je dotován v rámci VPR pod hlavičkou projektu UEFA.