Sto čtyřicáté výročí založení jednotky dobrovolných hasičů si před dvěma týdny připomněli v Chyši. Ačkoliv je to věk úctyhodný, kořeny hasičiny ve městě sahají ještě daleko hlouběji. Už v roce 1786, tedy před 223 lety, vznikl v Chyši spolek, jehož členové se rekrutovali z cechů různých řemesel. Popudem pro jeho založení byly velké požáry, zvláště ten z roku 1777, kdy lehlo popelem skoro celé město. Tehdejší dobrovolní hasiči zakoupili za 114 zlatých ruční stříkačku, tři požární vozy a dva železné žebříky.

Doby, kdy měla Chyše 1400 obyvatel, a hasiči měli vlastní dechovou kapelu (psal se rok 1934 a ve městě se objevila první motorová stříkačka), jsou ale dávno pryč Současnost je daleko skromnější. „Sbor dobrovolných hasičů dnes čítá padesát členů. Výjezdovou jednotku tvoří celkem osm hasičů,“ přibližuje současnost Miroslav Karnoll, velitel chyšských dobrovolníků. K zásahům vyjíždějí průměrně desetkrát do roka. „Vloni to bylo 12 případů, letos zatím 7,“ upřesňuje velitel. Dobrovolníci z Chyše mají k dispozici Škodu 706 CAS 24 z roku 1980, kterou před čtyřmi lety město odkoupilo od žlutických hasičů.
Mezi zásahy chyšských dobrovolníků převládají požáry. „Letos jsme ale byli už u dvou dopravních nehod. Počítáme s tím, že v okamžiku, kdy bude hotová rychlostní silnice do Prahy, nehod přibude,“ prorokuje Karnoll.

Obvod samotného města Chyše čítá přibližně tři tisíce hektarů. Dobrovolníci ovšem vyjíždějí až do Petrohradu ve směru na Prahu, či do Štědré v opačném směru.

Chyšští hasiči ovšem nezahálejí ani v době, kdy zrovna nejsou u požáru. I ve městě je spousta práce. „Práci hasičů využíváme hodně. Pomáhají v okamžicích, kdy je například ucpaná kanalizace, zatopené sklepy či chybí voda ve studních. Od té doby, co nastoupil současný velitel, jednotka šlape jako hodinky, Práci se věnuje až za hranici hobby ,“ chválí si spolupráci s hasiči starosta Chyše Miroslav Dorňák.

V Chyši nepodceňují ani práci s mládeží. „Máme dvě družstva dětí, letos začínají oficiálně fungovat jako hasičský kroužek. Doufáme, že se naši nejmladší už příští rok zapojí do soutěže Plamen,“ říká Miroslav Karnoll. Ani dospělí si v hasičském sportu nevedou špatně. Svědčí o tom i řada prvních míst v soutěžích. Navíc v Chyši vyrostla cvičná hasičská věž. „Vybudovali jsme ji za pomoci kluků z Bošova. Do budoucna plánujeme, že uspořádáme klání ve výstupu na cvičnou věž,“ dodal Karnoll.