„Zpočátku to bylo trochu těžší, než si chlapi zvykli, že mají mezi sebou ženu. Teď je to ale super. Hasičinu jsem vždy chtěla dělat,“ říká Anna Plačková.

Mezi jáchymovskými hasiči platí nepsané pravidlo, že když to není nutné, ženy do první linie nenasazují. „Ale když není dost lidí, nasazujeme dýchací přístroje, a jdeme přímo do srdce požáru,“ tvrdí hasička.

Sama poprvé zasahovala u požáru naproti jáchymovské radnici. „V okamžiku, kdy jdete do ohně, není čas na přemýšlení, tedy ani na strach. Vše děláte automaticky,“ odpovídá Plačková na otázku, zda cítila při prvním zásahu strach.

A jak se žena vyrovnává s často nepříjemnými okamžiky, které s sebou práce u hasičů nese? „Nejhorší je to u dopravních nehod. Zvláště, když jsou mezi oběťmi děti. A úplně nejhorší je, když ty děti znáte. To není dvakrát příjemné. Ale podobný zásah otřese i chlapem. Mně osobně nejvíce pomáhá, když si o zásahu povídáme. Prostě se z toho potřebuji vykecat,“ tvrdí Anna Plačková.

Podporu nachází Anna Plačková i v rodině. Její manžel Emil je současným velitelem jáchymovské jednotky. Hasičina zlákala i obě jejich děti a všechna čtyři vnoučata. „Manžel mě od práce u sboru nezrazoval. Naopak. Hodně mi fandí,“ doplňuje dobrovolná hasička.

Další informace a zajímavé příběhy hasičů z vašeho regionu i celé ČR naleznete ZDE.

Něžné pohlaví vládne i v soutěžních jednotkách dětí, mládeže a dorostu. „Vychováváme celkem třiatřicet dětí. Mezi staršími dětmi jsou jen dva kluci, v mladších pak pouze jeden. A pak máme ještě tým dorostenek,“ přibližuje Plačková situaci okolo jáchymovského hasičského potěru.

Na výsledky adeptů práce u hasičského záchranného sboru mohou být Jáchymovští hrdí. „Pět let po sobě se starším dětem daří dostávat se do krajského kola celostátní soutěže Plamen. Loni si dokonce vybojovaly postup na Mistrovství České republiky. Mladší děti se pravidelně pohybují kolem čtvrtého místa v okresním kole Plamene. A přípravka, tedy ti úplně nejmenší, letos v okresním kole vybojovali třetí místo,“ chlubí se úspěchem dětí Plačková.

Také dívky z družstva dorostenek dělají Jáchymovu dobré jméno. Od roku 2000, kdy tým vznikl, se pravidelně probojovávají do krajského kola soutěže dorostu v požárním sportu.

Letos se jim už počtvrté podařilo probojovat se až do republikového mistrovství. „Dominika Galová pak dva roky za sebou vyhrála okresní kolo jednotlivců,“ uzavírá výčet úspěchů jáchymovské hasičské omladiny Plačková.

Jednotka jáchymovských dobrovolných hasičů vznikla v roce 1873, loni si tedy připomněla 135. výročí založení. Ve sboru aktivně pracuje 56 dospělých, z toho 14 žen, a třiatřicet dětí. Zásahová jednotka pak čítá dvacet členů, z toho čtyři na začátku jmenované ženy…