Za odvoláním Richarda Žemličky po zápase se Spartou Praha (1:6) stály neuspokojivé výsledky. „Je to tak. Na druhou stranu musím přiznat, že jsem byl pod nimi také spolupodepsaný. Vedení se rozhodlo pro výměnu trenéra a já jsem byl osloven. Nabídku jsem přijal a mým cílem je aktuálně stabilizovat sestavu a přinést do šatny patřičný klid. Chceme zjednodušit hru," vrací se trenér Karel Mlejnek ke svému jmenování do pozice hlavního kouče.

Energie se v optimálním složení formací v Plzni nepředstaví. „Chybí nám Jirka Doležal a Michal Vachovec. Oba mají potíže s kolenem a musíme se bez nich ještě nějakou dobu obejít," vypočítává ztráty. Plzeňští indiáni mají více předností a kladů než Karlovy Vary. „Je to zkušené mužstvo, které bude nebezpečné ve všech herních fázích. Především pak v útočných řadách. Hrozit budou především v přesilovkách," pokračuje Mlejnek.
A rozdíl mezi oběma útoky je obrovský.

První tři útočníci v kanadském bodování Plzně mají stejný počet vstřelených branek jako celé mužstvo Energie. To je fakt, který hovoří za vše.
Eliminovat ofenzivní sílu indiánů nebude jednoduché. „Musíme být maximálně disciplinovaní a ve hře směrem dozadu odvést více jak stoprocentní výkon. To znamená, že budeme hrát jednoduše, koncentrováni na defenzivu," popisuje Karel Mlejnek zbraň svého týmu, která by mohla v utkání platit. Post asistenta zaujal Jaromír Kverka starší. Společně s Karlem Mlejnkem tvořili dvojici, která byla u juniorky velice úspěšná. „Pokusíme se tu pohodu přenést i do hry A týmu. Jak se nám to podaří ukáže až čas," říká na závěr nový trenér HC Energie Karel Mlejnek.

Brankáři
Závorka (Habal)
Obránci
Bičánek, Grman
Drtina, Šmach
Gulaši, Parýzek
Kubka
Útočníci
Zaťovič , Hruška, Hovorka
M. Látal, Vlach, Koblasa
Zucker, Kverka, Dlouhý
Balán, Kytnár, Flek

Zucker: Nemáme co ztratit

Karlovaráci vstoupí do prvního letošního západočeského derby s novým trenérem a v roli outsidera. „Nemáme co ztratit. Můžeme jenom překvapit a pokusíme se získat nějaké body," říká forvard třetí formace HC Energie David Zucker před utkáním. Energii nejvíce trápí ofenziva. Sedm branek vstřelených za pět utkání je žalostně málo. „Od toho se odvíjí vše ostatní. Nechci někoho kritizovat, ale každý hráč si musí sám sáhnout do svědomí a položit si otázku, zda odvádí maximum, hraje naplno a nevynechá byť jeden jediný souboj," přidává.

Zdá se, že jakoby na půl plynu hrála polovina mužstva. „Nevím, co k tomu říci, než to, co jsem už řekl. Musíme začít padat do střel, poctivě bránit a doufat, že nám tam také něco spadne," nebojí se Zucker kritizovat výkony týmu, kterého je součástí. Na druhou stranu podle statistik tak při hře směrem dozadu patří Karlovy Vary do středu tabulky. „Máme výborného brankaře a musíme mu začít ještě více pomáhat. Chceme stále hrát vzadu, pokud to jde tak na nulu, ale když nevstřelíme gól, tak nemůžeme počítat s vítězstvím. To je náš největší problém," zná Zucker místo, kde má Energie Achillovu patu.

Po psychické stránce to také není to pravé ořechové. „Nesmíme být připos..... Každý zápas musíme hrát na sto procent. Mám pocit, jako by se někdo bál. Vždyť můžeme jen prohrát, nic jiného se nemůže stát," pokračuje v kritice. Zucker se v letošní sezoně jednou nevešel do sestavy. Po pauze se vrací. „Mým cílem je plnit taktické pokyny trenéra, a když se mi podaří vstřelit nějaký ten gól, tak to bude jedině dobře," přeje si na závěr.

Mensator: Duel s Energií? Nic zvláštního

Ve třetím kole ho během souboje se Spartou skolila viróza. Stoupající teplota i další problémy nedovolily Lukáši Mensatorovi ten zápas dochytat, ale už je zase fit. „Když jsem viděl, s čím vším tady kluci nastupují, chtěl jsem to zvládnout. Bohužel, na Spartě mě nemoc přemohla, ale doktoři mě dali rychle dohromady," hlásí se devětadvacetiletý gólman do boje. Zrovna před soubojem s Karlovými Vary. Před derby, které zná Mensator zatím jen z druhé strany. Až do této sezony totiž v extralize chytal pouze za Energii, jenže ta ho nyní na rok uvolnila do Plzně.

Můžete vůbec nastoupit? Nevytáhnou šéfové Energie smlouvu s podmínkou, že proti Varům nesmíte chytat?
Ne ne. Já jsem sice půjčený do Plzně, ale chytat můžu. Ujistil jsem o tom i trenéra gólmanů Rudu Pejchara, který se mě zároveň ptal, jestli chci proti Varům nastoupit.

A co vy nato?
Že ano. A na rovinu jsem řekl, že pro mě budou na druhé straně hřiště stejné vlastně jen ty dresy. Nic mimořádného vnímat nebudu.

Skutečně? Vždyť jste předtím ve Varech hrál devět let a oslavil tu zisk mistrovského zlata i stříbra.
Jenže z té staré party tam nyní zůstali už jen tři kluci – Zaťovič, Zucker a Závorka. Takže pro mě je Energie v podstatě úplně nový tým. Neberu to nijak zvlášť výjimečně. Bude to zápas jako každý jiný.

Ani trochu vám souboj s lázeňským klubem nezvedne tep?
To jo. Chci podat maximální výkon a pomoci týmu k výhře. Teď jsme v Litvínově ztratili tři body a chceme je získat doma zpátky. Ale jinak…

Tak moc se přetrhaly vzájemné vazby?
Občas si volám s koučem karlovarských gólmanů. I s brankářem Tomášem Závorkou. S tím jsem mluvil ve středu ráno, kdy ve Varech vyměnili trenéra. Sleduju je, ale v kontaktu jsem hlavně s klukama, kteří jsou už také pryč a se kterými jsem zažil tu úspěšnou éru. S Péťou Kumstátem, s Vencou Skuhravým, Lukášem Pechem. Není nám lhostejné, jaká situace v Varech nastala. ale jsem hráčem Plzně a tomu podřizuji vše.

Říkal jste, že tým Energie se přes léto výrazně proměnil. Na jakého soupeře dnes narazíte?
Ta obměna byla rozsáhlá. Zůstalo pár starších, jinak jsou to mladí kluci. Hru stavějí na dravosti, na rychlosti.

Plzeň zase nedává góly, což pro brankáře znamená jediné: o to méně jich dostat.
Bohužel, třeba v Litvínově jsme vstřelili jen jednu branku. Ale přitom jsme hráli dobře a těch šancí měli spoustu. Jenže Francík (Pavel Francouz) chytal výborně. Zápasy se stále více rozhodují na jeden dva góly. A proti Varům to bude stejné. Přesto věřím, že se střelecky chytneme.