Oba týmy odehrály upracovaný zápas, který nakonec v samostatných nájezdech urval pro domácí barvy skvělou kličkou Petr Pohl. Energie si tak připisuje důležité dva body a ztrátu na svého pátečního soka stáhla na jeden bod.

Utkání dvou týmů, pro které se zatím sezona nevyvíjí zcela dle jejich představ, začal několika střelami na obou stranách, brankaři však byli pozorní. V přesilové hře ze čtvrté minuty se pak navíc Energie nedokázala prosadit a otěže utkání chtěli převzít hosté. Tomu ale zabránilo další jejich vyloučení. Energie ale nabídnutou šancí pohrdla.

Po konci početní výhody měl velkou šanci domácí Heřman, ale v dobré pozici promáchl. Několik šancí pak měli i hosté, Závorka však energetiky držel nad vodou. Hluchou pasáž první periody přerušila až další přesilovka domácích. Ani třetí nabídku Energie nezužitkovala.

Hned, jak skončila v první minutě druhé třetiny jedna početní nevýhoda, přišel z hostující strany další nedovolený zákrok. Domácí však pokračovali v nastoleném trendu a jejich pokusy končily na Šindelářovi. Kumstát měl pak dvě pěkné příležitosti, ale prim hráli oba gólmani. Závorka nezůstával za svým protějškem z Vítkovic, což potvrdil v likvidaci přečíslení 2 na 1 v podání hostujícího Ujčíka a Szturce.

Pak přišel další faul hostí. Vyloučen byl Klimek. Domácí dlouho nevěděli, jak Šindeláře překonat. Pak ale přišla střela od modré z hokejky Petra Pohla a Energie se radovala z branky. Ta však neplatila kvůli faulu Jiřího Doležala, který viděli sudí těsně před Pohlovou střelou. Na trestnou tedy v bolesti odešel Doležal a stav byl stále 0:0. Tato situace hodně pomohla hostujícím hráčům, kteří se plni energie vrhli na domácí.

V přesilovce zahrozili hlavně díky Svačinovi. Ten ale nakonec pouze promáchl před prázdnou brankou. 73 sekund do druhé přestávky ale otevřel Viktor Ujčík skóre. Poté, co si udělal z obranného pásma Energie slalomovou trať, si položil Závorku a zakončil šikovně do prázdné branky.

Třetí část začala tlakem Energie, Šindelář měl plno práce a karlovarští střelci mu pozici vůbec neusnadňovali. Doležal měl několik nepříjemných pokusů. Ale ani on se neprosadil. Oba týmy hrály svojí hru, Energie se snažila o útočení, Vítkovice bránily. Domácí se nakonec prosadili, když v 54. minutě trefila Zaťovičova přihrávka brusli Lukáše Pecha, od které se puk dostal za brankovou čáru.

Energetici, povzbuzeni vyrovnáním, ještě přidali na aktivitě. Tvrdé střely obránců Energie střídaly výborné zákroky Šindeláře, a tak už v základní hrací době branka nepadla, na hokejisty čekalo prodloužení.

V tom sice hráči obou týmů měli pár šancí, za zmínku stojí akce Pechovy formace a také rychlý protiútok v podání Burgera. Ani jeden z týmů však v prodloužení branku nedal, a tak se šlo na nájezdy.

V první sérii neuspěli Šedivý s Polákem, v té druhé se pak trefili jak hostující Ujčík, tak i domácí Zaťovič. Když se pak v sérii číslo tři neprosadil Burger, měl Petr Pohl šanci na rozhodnutí. Florbalovým obkroužením puku překvapil Šindeláře, nad jehož rameno pak puk poslal a získal bonusový bod pro domácí barvy.

HC Energie Karlovy Vary – Vítkovice Steel 2:1sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 54. Pech (Zaťovič, Kumstát), rozhodující nájezd Pohl – 39. Ujčík (Klimek). Rozhodčí: Hodek, Svoboda – Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 3049. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – D. Nosek, Drtina, MacDonald, Gulaši, Gründling, J. Látal, Grman, Kloz – Zaťovič, Pech, Kumstát – Polák, Doležal, Pohl – T. Káňa, Skuhravý, Skladaný – Košťál, Heřman, Zucker.
HC Vítkovice Steel: Šindelář – R. Polák, Barinka, Rehák, Sloboda, Kuba, Voráček, L. Kovář, Sedlák – Ujčík, Burger, Klimek – Huna, Roman, Svačina – Bartánus, Strapáč, R. Hruška – Szturc, Kolouch, Šedivý.

Ohlasy po utkání

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to těžké utkání. Věděli jsme, s čím hosté přijedou. Naráželi jsme na jejich vysoké obránce a propracovanou defenzivu. Srážely nás neproměněné přesilovky. Ale přes to všechno jsme až do poslední chvíle věřili, že zápas zvládneme, a to se klukům nakonec povedlo. Za to jim chci poděkovat. Před utkáním v Pardubicích jsme se po konzultaci s trenérem brankářů rozhodli nasadit Tomáše Závorku a svými výkony nás velmi potěšil.

Peter Oremus (HC Vítkovice Steel): Podruhé v řadě jsme sehráli velmi dobrý zápas. Za posledních šest třetin jsme inkasovali jeden gól. Znamená to, že naše defenziva pracuje velmi dobře, a chlapci za to zaslouží pochvalu. Zisk čtyř bodů ze dvou zápasů nás velmi těší.

(vko, jč)