Odpověď Karla Holoubka je jednoznačná. HC Energie má sice potíže, ale v Karlových Varech zůstane. Jenomže také zdůraznil, že bez podpory sponzorů, podnikatelů, hokejových mecenášů a srdcařů se prostě neobejde. Starosti neskrýval, ale černé myšlenky odvrhl, a na přímý dotaz, jak to vlastně vidí on sám, zcela otevřeně uvedl:

„Ano, extraligový hokej v Karlových Varech má velké finanční starosti. Důvodů je mnoho a odpovídají realitě dnešních dnů našeho města, kraje a celé České republiky. V žádném případě nehodláme plakat, ale rozhodli jsme se tvrdě a intenzivně pracovat na tom, abychom náš klub z finanční krize vyvedli, a abychom extraligu v Karlových Varech zachránili i do budoucna. Stále máme největší portfolio sponzorů a podporovatelů ze všech sportovních klubů karlovarského regionu," vysvětlil.

A dodal, že i když situace v žádném případě není jednoduchá, právě proto musí a také chce touto cestou poděkovat. „A to všem našim sponzorům a obchodním partnerům, kteří nám vyjadřují svou podporu a přízeň. Je pravdou, že za poslední čtyři roky se snížil počet sponzorů zhruba o čtyřicet procent, ale ti, co zůstali, se nás snaží podporovat, jak jim síly stačí, a částky buď nesnižují, nebo snižují jen minimálně vzhledem k těžké ekonomické situaci v celém regionu," zdůraznil Karel Holoubek.

Vedení klubu HC Energie se stále snaží oslovovat nové společnosti, i partnery, kteří už s klubem spolupracovali. „Pomohlo by nám, kdyby se k podpoře klubu vrátili, anebo aby se stali nově jeho partnery. V této souvislosti je velmi důležité, aby nám v této nelehké práci pomohlo i vedení Města Karlovy Vary a také Karlovarského kraje, neboť je potřebné všem, kteří jakýmkoli způsobem podporují extraligový hokej v našem regionu, minimálně poděkovat, ale také se snažit vytvářet jim v jejich podnikání a v jejich činnosti v rámci možností co nejlepší podmínky," dodal Karel Holoubek.

Permanentky na hokej? Bez obav

Hokejoví fanoušci si už mohou kupovat permanentky, ale nevědí, na čem jsou. Na jaké hokejisty budou chodit a koho na ledě uvidí. Takže, má cenu si klubovou kartu pořídit, když jdou po městě fámy, že hokej tady končí? Ani tady Karel Holoubek nezaváhal. Ale hned ve vlastně trpkém dotazu našel pozitiva. „Vím, že se o daném tématu v Karlových Varech hodně hovoří, což jen dokazuje to, že Karlovarákům není hokej v našem městě v žádném případě lhostejný. S velkou radostí a potěšením mohu všechny fanoušky ujistit v tom, že Extraliga ledního hokeje v Karlových Varech v sezoně 2014/2015 bude, a že veškeré spekulace o jejím prodeji mohu v tuto chvíli vyloučit. Permanentky na extraligu se prodávají, jsme mile překvapeni, že je o ně stejně velký zájem jako v loňské sezoně, hokej je stále sportem číslo jedna v Karlovarském kraji, a tak to bude i v nadcházející sezoně," uvedl. Žádné zdrcení, žádné obavy. Přede mnou seděl zcela optimisticky naladěný podnikatel, který pro co se jednou rozhodl, to udělá, a co slíbí, to dodrží.

Fanoušci se tak mohou těšit na velmi omlazený hráčský kádr, nicméně doplněný o zkušené hráče. Vedení klubu pracuje i nadále na posílení týmu, který by měl být ještě doplněn o dva obránce a dva až tři útočníky. „Na ledě fanoušci uvidí výborně připravené mužstvo, které povedou trenéři Karel Mlejnek, Jaromír Kverka a Pavel Kněžický. Bude to mužstvo z velké části složené z našich odchovanců, které i v budoucnu díky výborné práci s mládeží budeme stavět především na stejné filozofii," vzkazuje hokejovým fanouškům.

Mládež? Tu nedáme

Bez hokeje si lázeňské město a vlastně celý Karlovarský kraj lze jen těžko představit. Klub HC Energie už roky vychovává mládež a tenhle bývalý hokejový potěr už sahá po trofejích. Co by se s mladými hokejisty stalo, kdyby extraliga z kraje zmizela? Kolik vlastně trénink malého hokejisty stojí a kolik jich je v klubu? Jako bych tímto dotazem zasáhla citlivé místo nejen Karla Holoubka, ale i Miroslava Vaňka. Na výsledky hokejové mládeže jsou hrdí a oba na mě vypálili: „Mládež nedáme. To ne. Víte, kolik to bylo práce, dřiny a tréninků? Teď nám konečně hokejisté dorůstají, začínají se profilovat a můžeme s nimi počítat," vysvětlují oba. A dodávají, že je i proto je velmi důležité, aby v Karlových Varech extraligový hokej zůstal.. „Pro mládežníky jsou hráči A-mužstva velkým vzorem, a každý z nich v sobě nese svůj sen, jednou extraligu hrát. Bez extraligového A-mužstva by mládežnický hokej ve velmi krátké době ztratil na své kvalitě a dynamickém rozvoji, a pomalu a jistě by směřoval k čím dál tím většímu amatérismu a ztrátě zájmu ze strany dětí a hokejové základny. Náš hokejový klub vychovává 450 žáků, dorostenců a juniorů, náklady na provoz těchto týmů stojí desítky milionů korun, a jsou hrazeny jak z podpory města a kraje, tak také z podpory sponzorů a majitele klubu. Nemalou částí přispívají také rodiče," shodně konstatují Karel Holoubek i Miroslav Vaněk.

Martin Zaťovič, hvězda a inspirace pro mládež

Kapitán A týmu Energie Martin Zaťovič prožil úžasný rok a podíval se i na mistrovství světa. „Martinovi jsme všichni moc a moc blahopřáli, povedla se mu opravdu výjimečná sezona, jejímž vyvrcholením byla účast na Mistrovství světa v Minsku. Jsme hrdí na to, že náš odchovanec se propracoval až do národního týmu. V předešlé odpovědi jsme hovořili o vzorech pro mládež. Právě Martin Zaťovič je tím nejlepším vzorem a motivací pro naše mládežníky," poděkovali Karel Holoubek s Miroslavem Vaňkem hvězdě týmu.

Hokejově městská (ne)symbióza?

Snad nemine jedno karlovarské zastupitelstvo, aby se na zasedání nejednalo o hokeji. A patřičně dravě, někdy až zavile. Někteří zastupitelé přistupují k hokeji a příspěvku města na jeho činnost jako k pitevnímu stolu. Na něm leží klub HC Energie a oni postupně a nemilosrdně zkoumají jeho orgány.

Finance, peníze, sálem létají miliony a kritika. Je zcela evidentní, že politici jsou lišáci. Když HC Energie před lety vyhrála titul, minulé vedení města téměř zběsile surfovalo na vlně hokejových úspěchů. Pak přišlo období proher a průměru a sympatie konšelů šly k šípku. Od té doby debata o příspěvku města na extraligu nabrala obrátky a vlastně ještě neskončila.

Přesto je vedení HC Energie s podporou města mládežnických hokejových týmů a mládežnického hokeje spokojeno. „Zde je přístup vedení města odpovědný a za všechny naše mládežníky od nejmenších dětiček po juniory musíme vedení města poděkovat," říkají oba, Karel Holoubek a Miroslav Vaněk.

Daleko horší je to podle nich ale v oblasti extraligového A-mužstva. „Tam je podpora nulová. A i přesto, že zákonné normy umožňují podporovat i extraligový profesionální hokej, který navštěvují desetitisíce fanoušků a občanů našeho města, byl náš extraligový tým za čtyřleté volební období podpořen jen jednou, a to menší částkou, která pokryla zhruba dvě procenta nákladů na naše A-mužstvo v jednom hokejovém ročníku," říkají oba trošku s údivem. A zdůrazňují, že do budoucna není tento stav udržitelný. „Vedení města si musí stanovit jasné priority v podpoře sportovních organizací působících na území našeho města. Stejně tak, jak si tyto věci vedení města za poslední čtyřleté volební období nastavilo v oblasti kultury," otevřeně oba vyložili karty.

Rozhovor končí a Karel Holoubek se zvedá. Na poslední dotaz se ale zase posadí. Zajímá mne, jak je to s titulárním partnerem KV Areny.

„Pokud je mi známo, společnost Ardon potvrdila svůj zájem uzavřít smlouvu o titulárním partnerství KV Areny, a nabízí podporu ve výši čtyři miliony korun. Ani společnost Mattoni, ani další zájemce, kterého nechci zveřejňovat, neboť se oficiálně v médiích zatím nepřihlásil, nenabízejí částku, která by se rovnala nabídce společnosti Ardon. Jejich nabídky se pohybují ve výši cca 25-40 procent nabídky Ardonu. Záleží tedy na vedení KV Areny a vedení Města Karlovy Vary, jak se k celé záležitosti postaví," v klidu vysvětlil situaci.

Rozcházíme se. „Rozhodně nejsme pesimisté. Lidé, a to nejenom z Karlových Varů, ale i z celého kraje, mají hokej rádi a klub podporují. Bez nich, bez těch těchhle lidiček, se neobejdeme. A my uděláme všechno, abychom se jim odvděčili výbornou hokejovou podívanou a když všechno klapne, i dobrými klubovými výsledky. Jenom teď potřebujeme trošku pomoc. Jejich, města i kraje."