Poprvé v novém kalendářním roce nakoukla karlovarská Energie do hokejové extraligy. Ve 38. kole hostila České Budějovice a připsala si tři body za vítězství 4:3.

Lépe do utkání vstoupili hosté. Ve 3. minutě potrestal vyloučení domácího kapitána Skuhravého centr druhé českobudějovické formace Tomáš Vak. Jihočeský forvard, který si prošel Vsetínem i Karlovými Vary, vstřelil svoji osmou branku v probíhající sezoně.

Energetici dokázali odpovědět za necelých pět minut. Marek Melenovský dobře napadal rozehrávku soupeře, zmocnil se kotouče a ranou z mezikruží nedal brankáři Turkovi šanci. Tento gól domácí zdravě nabudil. Začali být ještě aktivnější a to se jim vyplatilo. Vykoledovali si dva fauly a dostali tak možnost zahrát si přesilovku pět na tři. Navíc hosté stále byli neukáznění a při další signalizované výhodě se trefil Lukáš Pech.

Fantastickou pětiminutovku v karlovarském podání zakončil v pokračující přesilovce pět na čtyři Petr Sailer. Bývalý českobudějovický kapitán byl při chuti a ve druhé třetině přidal další branku.

Ale popořadě. Nejprve se podařilo ve 24. minutě Ondřejovi Veselému snížit. České Budějovice se tak vrátili zpět do hry. Asistenci si na jeho ráně připsali René Vydarený a Milan Toman.

To, že se Petr Sailer stane jednou z hvězd utkání, ukázal ve 31. minutě, když využil i druhou asistenci Petra Mudrocha.

I třetí část začali lépe hosté z jihočeské metropole. Na konci 48. minuty přidal druhou branku v zápase Tomáš Vak a zadělal na pořádné drama.

Na nedělní utkání nebude rád vzpomínat karlovarský obránce Petr Mudroch. V 51. minutě musel předčasně do šatny. Přesněji na ošetřovnu. Střela Petra Gřegořka mu způsobila ošklivé zranění v obličeji.

Ti, co čekali, že Mountfield na Energii vlétne a začne jí „drtit“ tak se spletli. Stále to byli Západočeši, kdo měl, jako přes celé utkání, více ze hry. Hosté sahali v samém závěru utkání po vyrovnání, ale při vyloučení Michala Dobroně a ani při hře bez brankáře se už do listiny střelců nikdo nezapsal. Energii si tak připsala první letošní tři body.

Ohlasy trenérů: Budějovický Jan Tlačil hodně smutnil

Ani pod novým trenérem nedokázali hráči českobudějovického Mountfieldu bodovat. V repríze loňského semifinále play off podlehli Energii 4:3. Tento neúspěch nového hlavního trenéra Jihočechů velice mrzel.

„Podařilo se nám docela slušně vstoupit do utkání. Využili jsme Tomášem Vakem přesilovou hru, ale bohužel jsme se nevyvarovali několika chybám. Domácí dokázali velice rychle vývoj zápasu otočit,“ posteskl si hostující kouč Jan Tlačil.

Jihočeši dokázali utkání dvakrát zdramatizovat. Na začátcích obou následujících třetin dokázali vstřelit kontaktní branku. „Když už jsme se na soupeře dotáhli, tak jsme se už nedokázali vícekrát brankově vyjádřit. Bohužel nervozita v našem týmu je veliká a je to díky postavení v tabulce,“ uzavřel hodnocení střetnutí trenér Tlačil.

Na druhé straně si karlovarský lodivod Josef Paleček zhluboka oddechl. „Samozřejmě, že jsem rád, že jsme získali tři body. Pro nás to bylo velice těžké utkání a to proto, že jsme po hodně dlouhé době naskakovali do rozjeté extraligy,“ začal Paleček své hodnocení.

Energii se tak povedl vstup do soutěže. „Ve Švýcarsku se hrálo úplně jinak a i podle jiného metru rozhodčích. Pro nás to byla veliká změna, která se nám naštěstí povedla,“ pokračoval karlovarský trenér.

České Budějovice vyměnily před utkáním trenéra a také proto se Josef Paleček tohoto utkání obával. „Každý hráč se chce před novým trenérem předvést, i proto si myslím že toto utkání nebylo jednoduché. Jak už jsem, ale řekl, jsem velice rád, že se nám toto utkání povedlo dotáhnout do zdárného konce.

Karlovy Vary – České Budějovice 4:3

Třetiny: 3:1, 1:1, 0:1. Muž zápasu: Petr Sailer. Branky: 8. Melenovský, 11. Pech (Melenovský, Řezníček), 12. Sailer (Mudroch), 31. Sailer (Mudroch) – 3. Vak (Toman, Kotrla), 24. Veselý (Vydarený, Toman), 48. Vak (Poživil, Melichárek). Rozhodčí: Hodek – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 6:5 + 10. min Kotrla (ČB). Využití: 3:1. Oslabení: 0:0. Diváci: 3340.

Karlovy Vary: Mensator – Němec, Černý, Dobroň, Mudroch, Prošek, Řezníček, Duben – Kumstát, Skuhravý, Košťál – M. Procházka, Kristek, Sailer – Skladaný, Pech, Melenovský – Dej, Zaťovič, Zucker. Trenér: Josef Paleček.
České Budějovice: Turek – Poživil, Gřegořek, Sičák, Vydarený, Frolo, Toman, Jareš, Mucha – Bílek, Melichárek, Hudec – Hřebejk, Kůrka, Huml – Kotrla, Vak, Veselý – Gulaš, Mertl, Kuchejda. Trenér: Jan Tlačil.