Mladé naděje karlovarského hokeje jely obhajovat body z domácího stadionu do Olomouce a Šumperku.

Olomouc – Energie 1:2

Branky: Záhora a Frk. Nahrávky: Frk. Třetiny: 0:0, 0:1, 1:1. Vyloučení: 6:7, vyšší tresty (10 min.) 0:1. Oslabení: 0:1. Rozhodčí: Dědek, Kašík, Trunečka.

V první třetině pátečního utkání v hanácké metropoli, neviděli diváci žádný gól. Oba týmy sice měly šance, sehrály řadu přesilovek, ale brankáři byli pozorní.

Na začátku 2. třetiny přestáli dorostenci Energie další přesilovku domácích. Postupně také začali přebírat otěže utkání. Ve 26. minutě se Dan Záhora s Martinem Frkem dostali do přečíslení dvou na nikoho. Druhý jmenovaný ale minul přihrávku před prázdnou brankou. Od 27. minuty pak hrála Energie přesilovku, zamkla olomoucké dorostence v obranné třetině, ale gólového úspěchu se nedočkala.

Od poloviny zápasu hráli pro změnu přesilovku domácí. Nijak zvlášť se jim nevedlo, a ba co víc, Marek Švec se dostal do brejku a najížděl sám na gólmana Lukáše. Svůj blafák však nedotáhl do konce. Ve stylu nejlépe se útočí v oslabení se pak pokračovalo i nadále. Od 33. minuty hrála přesilovku Energie a zanedlouho Králík s Lehečkou najížděli na Davida Honzíka do přečíslení dva na jednoho. Králík se pokusil zakončit, ale Honzík se překonat nenechal.

Podle pravidla o přesýpacích hodinách hráli za další minutu přesilovku zase domácí. „Mora“ se však vůbec nepoučila z předchozích chyb a udělala další minelu při rozehrávce. Tentokrát ji Energie už ale využila. Martin Frk sice gólmana Lukáše ještě nepřekonal, ale vytáhl ho z branky. K odraženému puku se pak dostal Daniel Záhora a zavěsil.

Ve třetí části hry se už tolik nevylučovalo a dorostenci Energie si drželi svůj hubený náskok. Také proto, že obrana v čele s Honzíkem v bráně spolehlivě likvidovala všechny ataky Olomouce. Dvě minuty před koncem využil Martin Frk své individuální schopnosti a bekhendem překonal brankáře Hanáků. Karlovarští trenéři Karel Mlejnek a Jaromír Kverka vytušili, že nastávají nejdůležitější okamžiky utkání. V oddechovém čase stanovili priority, a i když Olomouc minutu před koncem snížila, nedokázala už svoji snahu dovést až k vyrovnávací brance. Energie tak na Hané vyrýžovala plný počet bodů a její taktika slavila úspěch.

Šumperk – Energie 1:2 pp

Branky: Frk a Kverka. Nahrávky: Winkler, Frk a Liška. Třetiny: 0:0, 1:1, 0:0 – 0:1. Vyloučení: 3:9, bez využití. Rozhodčí: Přikryl Dučák a Poláček.

Šumperští dorostenci podlehli v pátek jen těsně Plzni (1:2) a v sobotním utkání se chtěli rehabilitovat. Jenže nakonec podlehli stejným poměrem i Energii. Karlovarští dorostenci ale o své výhře rozhodli až ve druhé minutě prodloužení.

Po bezbrankové první třetině bylo víceméně jasné, že na šumperském ZS neuvidí diváci žádné brankové hody. Mladí Draci byli v zakončení hodně bezzubí, ale nakonec se přece jen ujali vedení. Ve 23. minutě se prosadil jejich kapitán Fořt, kterému nahrál Navrátil. Karlovarští dorostenci ale chtěli bodovat i v Šumperku a v polovině zápasu se jim podařilo vyrovnat. Na gól Martina Frka přihrával Filip Winkler.

Ve třetí části hry byli gólmani bezchybní a tak zákonitě přišlo prodloužení. V 62. minutě využil zaváhání šumperské obrany Jaromír Kverka ml. a na konto Energie se stěhoval prémiový bod. Tato výhra navíc přispěla k tomu, že karlovarští dorostenci přečkají reprezentační přestávku na 8. místě tabulky. Mohou tedy v klidu stabilizovat své řady a připravit se na další část soutěže.

Pavel Reiser