O víkendu proběhly v KV Areně České hokejové hry, do kterých zasáhla i čtveřice energetiků. Nejvíce ovací si po posledním zápase užil brankář Lukáš Mensator. I když dvakrát v základní hrací době kapituloval, dovedl národní mužstvo k vítězství.

„Rusko bylo velice silné a několikrát nám pořádně zatopilo. Mají vynikající hráče, kteří vědí, co mají dělat. Nám se naštěstí podařilo vyrovnat a v samotném závěru už jsme jasně dominovali. Téměř k ničemu jsme je nepustili,“ začal se Mensator ohlížet za střetnutím.

Rozhodující duel o tom, kdo nakonec vyhraje České hokejové hry, dospěl až k prodloužení. V nich si jednička Energie počínala znamenitě. „Abych se přiznal, tak jsem toho měl plné zuby. Pěkně mě bolí nohy. I při těch nájezdech jsem se snažil co nejvíce stát, abych se tam moc neválel. Naštěstí to na ně platilo,“ pokračoval.

Mensator si i během nájezdů všímal, kdo na něj jede. „Na střídačce jsme se s Karlem Rachůnkem bavili, kdo a co dělá. Jestli bude střílet, nebo ne. V české lize hráče znám, ale tady kromě Sušinského nebo Radulova neznám nikoho. Všímal jsem si akorát toho, jestli to je pravák nebo levák,“ popisoval střelce soupeře během rozhodujících okamžiků. Prognózy Karla Rachůnka moc nevycházely. „Většinou mi říkal, že budou střílet nahoru. Moc mi to neusnadnil. Jedině snad u Radulova říkal, že to bude do poslední chvilky míchat. Naštěstí se mi podařilo mu do toho sáhnout,“ pokračoval brankář.

Remíza po šedesáti minutách zaručovala, že Česká republika po sedmi letech vyhraje jeden z turnajů Euro Hockey Tour. „Už tenhle výsledek jsem bral jako vítězství. Hráči na střídačce ale ne. Když jsem tam přijel, tak už se hecovali, že jdou tenhle zápas vyhrát. Trochu mě zaskočili, protože, jak už jsem řekl na začátku, měl jsem toho opravdu plné zuby,“ přidal Mensator.

Výborný turnaj odehráli i další energetici. Ondřej Němec byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu se Švédskem. Petr Kumstát vstřelil branku a Jakub Čutta působil na soupeře jako neprostupná zeď.