HC Energie Karlovy Vary 7
HC GEUS OKNA Kladno 4
Branky: Švec, Sýkora, Frk, Vachovec, Hampl, Vaněk a Kverka.
Třetiny: 3:1, 3:3, 1:0.
Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2.
Rozhodčí: Kostourek, Zajíc a Wágner.

Před blížící se nadstavbou chtěli trenéři pustit do hry co nejvíc hráčů a vyzkoušet si herní varianty. Kladeňáci navíc ve 34. kole doma s Energií prohráli, a tak se chtěli na ZS v Rybářích ukázat. Na začátku 11. minuty se dokonce Kladenští ujali vedení, ale protože za necelou minutu Marek Švec vyrovnal, měl zápas i nadále správný švih. V závěru třetiny pak karlovarští dorostenci udeřili. Na začátku 19. minuty se prosadil Tomáš Sýkora a na konci téže minuty našel Jaromír Kverka Martina Frka a Energie vedla o dvě branky.

Takový vývoj utkání nemohl trenér Kladna a zároveň kouč reprezentačního výběru do 16 let, Jiří Kopecký, přejít bez komentáře. Rachot z kabiny byl slyšet až na chodbu a nažhavené Kladno vlétlo do druhé třetiny kosmickou rychlostí. Vláďa Habal se rázem ocitl v dešti střel a ve 25. minutě snížil Lipold. Pak se Energie z tlaku poněkud vymanila, a když se na začátku 30. minuty ujala střela Vachovce, bylo na chvilku veselo na střídačce domácích. Jenže záhy se musela Energie bránit v oslabení a za Kladno ještě ve 30. minutě snižoval Pulchart. Zápas se lámal a dobré bylo, že karlovarští dorostenci dokázali znovu rychle odpovědět. Kladenského gólmana Lejska překonal Andy Hampl. Lejsek šel střídat a Kladenští se znovu pokoušeli zvednout prapor. Dostali výhodu dvojnásobné přesilovky a když už se zdálo, že se Energie ubrání, trefil se Csanyi. Jenže tým vedený trenéry Karlem Mlejnkem a Zdeňkem Houdkem měl na všechny kladenské snahy vždy připravenou pohotově odpověď. V 38. minutě zvýšil vedení domácích Dominik Vaněk.

Závěrečný díl utkání přinesl rovněž pohledný útočný hokej. Vláďa Habal vyřešil řadu ošemetných situací a když ve 46. minutě využila Energie dvojnásobnou přesilovku, bylo zřejmé, že Kladno si z Rybář body neodveze.

Dorostenci Energie míří do play off

V posledním zápase základní části extraligy dorostenců se energetici představili na ledě malé sportovní haly v Praze.

HC Sparta Praha 3
HC Energie Karlovy Vary 2
Branky: Baar a Funk.
Nahrávky: Záhora, Frk a Hampl.
Třetiny: 2:1, 0:0, 1:1.
Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0.
Rozhodčí: Bacílek, Arazimová a Orlický.

V sobotním utkání bojovali karlovarští dorostenci na dálku s Libercem o čtvrtou příčku v tabulce a pro historicky nejvyšší umístění po základní části se snažili udělat maximum. Sparta se ujala vedení ve 13. minutě, v přesilovce, ale dorost z města kolonád boj nevzdával. V 18. minutě se prosadil Lukáš Baar po přihrávce od Dana Záhory. Těsně před koncem třetiny se však Sparta znovu ujala vedení. Přihrávku od Koževnikova prodloužil za Habalova záda Grin.

Ve druhé třetině pokračovala bitva o každý metr ledu, přibývaly zákroky brankářů, góly však nikoliv.

Také do poslední části hry nastoupili svěřenci trenérů K. Mlejnka a Z. Houdka s odhodláním otočit výsledek. Kocián v brance Sparty byl však proti a ve chvíli, kdy už dorost Energie hrál vabank, překonal Habala Chára. V 59. minutě se schylovalo k dramatu, když Martin Funk zužitkoval přihrávku od Frka. Jenže další puk už Kocián za svá záda nepustil, a tak se rozuzlení tentokrát nekonalo na ledě v Praze, ale v Litvínově.

Severočeši porazili Liberec a karlovarskému dorostu tak 4. příčka v tabulce zůstala. Za výkony během celé sezóny, včetně bojů na více frontách, si ji určitě zaslouží.

K prvnímu utkání nadstavby vyrazí karlovarští dorostenci do Mladé Boleslavi. Nepříjemný a nevyzpytatelný soupeř, který v úvodu sezóny každého překvapil, bude těžkou překážkou, ale kdo chce dojít do bojů o medaile, ten si nemůže vybírat.

Pavel Reiser