„Naše partnery požádáme o zachování stávající výše podpory a pokusíme se postoupit zpátky,“ zní hlavní poselství. Následně začal generální manažer HC Energie odpovídat na otázky.

Jaké jsou vaše bezprostřední pocity, berete sestup jako sportovní tragédii?
Tragédií bych to nenazýval. Karlovy Vary už šest let řeší velmi svízelnou situaci, jak udržet ve městě nejvyšší hokejovou soutěž. Prošli jsme si velmi těžkým obdobím a problémy se pořád hromadily. Mužstvo se pomaličku rozprodávalo, protože věčně nebyly peníze. A výsledek máme dnes na stole. Mrzí mě to v tom, že toto mužstvo má velkou perspektivu. Byl jsem přesvědčený, že kdybychom extraligu udrželi, při vhodném doplnění by toto mužstvo stoprocentně hrálo play-off. Byli jsme kousek od vzestupu klubu nahoru. Sestoupili jsme kvůli jedinému bodu, v tom byla baráž obrovsky krutá. Šanci uhrát ho jsme měli asi v šesti zápasech. Finále byla střela Říhy z Jihlavy, kterou vyrovnal na 2:2. Pokud by tento gól nepadl, pak bychom se zachránili. Rozhodly ale nezvládnuté domácí zápasy, především ty s Pardubicemi. Hráčům jsem řekl, že Pardubice extraligu uhájily hlavně proto, že jsme jim to sami umožnili.

Fortuna divize skupina A - ilustrační foto
DIVIZE A: Ostrov a Mariánky bez bodu, varské 1.FC zpět na trůnu

Co se v klubu bude dít dál?
Budeme hrát první ligu. Druhého května mám schůzku s majitelem klubu. Všechny partnery požádáme, aby nám podrželi stejný rozpočet jako letos, a pokusíme se postoupit zpátky. Potřebovat budeme stejný rozpočet jako letos. Na A-tým včetně farmy jsme měli 52 milionů. Farma v Kadani v tuto chvíli samozřejmě padá, Kadaň bude náš soupeř. Tam nějaké prostředky ušetříme, ale 50 milionů potřebujeme poskládat. Návrat do nejvyšší soutěže musí být okamžitý, během jednoho roku. Když se nepovede, tak už to bude čím dál složitější, jak vidíme na příkladu Kladna, Slavie nebo Budějovic.

Jaké lze očekávat pohyby v kádru? Mohou podepsaní hráči kvůli sestupu odejít?
Drtivá většina mužstva má smlouvy. Na některé hráče samozřejmě nyní zaútočí extraligové kluby, bude o ně zájem. Klauzuli umožňující odchod v případě sestupu mají jeden nebo dva. V rámci úspor jsme tu také měli hráče na hostování, například Baránek z Litvínova, Dujsík z Brna nebo Baldajev z Moskvy. Tito hráči si pravděpodobně budou hledat angažmá v nejvyšší soutěži. Pokud by ho nenašli, zájem o ně máme. Útok máme v podstatě pohromadě, potřebujeme ho doplnit možná o jednoho až dva hráče. Problém bude trochu v obraně, ale budeme to řešit.

Michal Slavík