Při pohledu na tabulku, zjištění faktu, že do konce základní části schází už jen sedmnáct kol, člověk dojde k následujícím matematickým počtům: Hokejisté Energie by museli do konce základní části vyhrát o tři utkání více než Třinec, Vítkovice, Pardubice a Litvínov, aby se před zmiňovanou čtveřici probojovali.

A další matematické počty. Pro účast v předkole play-off je spočítáno, že je zapotřebí uhrát 72 bodů. Jinými slovy z posledních sedmnácti utkání by musela Energie vyhrát ve dvanácti zápasech. Takovouto bilanci má v aktuální sezoně snad jen lídr tabulky Bílí Tygři Liberec.
Pravděpodobnost postupu? Velice malá.

Zpět ale k utkání v Olomouci. Po zápase byla nálada v šatně Energie pod psa. Důvod byl jednoduchý. Samotní hráči si pomalu uvědomovali, že cíl vyhlášený vedením klubu už asi nesplní.

Asistent trenéra Karel Mlejnek byl po zápase objektivní. „Výhra Olomouce byla naprosto zasloužená. Výborně vstoupila do duelu, nedostali jsme se pořádně ze třetiny, i v dalším zbytku zápasu jsme s tím měli problémy. Šance jsme díky štěstí měli, tyčka, trestné střílení, ale tentokrát by asi nebylo spravedlivé, abychom na body mysleli. Po první třetině jsme v kabině udělali bouřku, ale nepomohlo to," zhodnotil utkání.

Asistent kouče Zdeňka Venery Jan Tomajko byl s bodovým ziskem spokojený. „Soustředili jsme se na start utkání, minule nám to nevyšlo a tentokrát to bylo úplně něco jiného. Od prvního střídání jsme do toho vlétli a konečně jsme zabrali naplno za tři body. Perfektní výkon, Braňo čisté konto. Pokud jde o zranění centrů, tak Peter Húževka dostal pukem a Honza Knotek má ze souboje pohmožděnou nohu, takže uvidíme, jak na tom jsou," poznamenal po utkání.

Olomouc – Energie K. Vary 3:0 (1:0, 1:0, 1:0). Branky a nahrávky: 4. Laš (J. Knotek, Skrbek), 29. J. Knotek (Buc, Vyrůbalík), 48. Jergl (Holec, Pekr). Rozhodčí: Šindler, Polák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 2:8. Využití: 2:0. Diváci: 4512.