Dosavadní průběh suché přípravy i plány pro následnou dovolenou a nástup na led jsme rozebrali s hlavním koučem Václavem Kýhosem. Ten v sobotu 23. června oslavil své 56. narozeniny. Celý management i realizační tým HC Energie přejí Vladimíru Kýhosovi vše nejlepší, mnoho úspěchů při vedení hokejistů i v osobním životě.

Pane Kýhosi, v tomto týdnu vám končí suchá příprava. Byla podařená?
Jak se příprava podařila, to poznáme až na podzim (smích). Ale myslím si, že byla dobrá. Začali jsme 30. dubna a tréninkový plán byl víceméně pořád stejný. Pondělí, úterý a čtvrtky jsme měli dvoufázové, středy a pátky jednofázové. S tím, že středa byla prodloužená, protože kluci ještě chodili na plavání a rehabilitace. Dobré podmínky jsme našli na atletickém stadionu AC Start, kde jsme měli k dispozici tělocvičnu, hřiště a vedlejší tenisové kurty. Hodně nám pomohl Robert Lukáš, který má v bývalém tuhnickém Meteoru fitness centrum. Je to kluk, který má se sportovní přípravou zkušenosti. Chodili jsme tam vždy v úterý a pátek dopoledne a Robert nám pokaždé připravil tréninkovou jednotku včetně spinningu. Byly tam různé speciální věci, které podle mě klukům dost pomohly, a zároveň to pro ně nebylo monotónní. Robertovi bych tímto chtěl poděkovat za spolupráci, kterou bychom dále chtěli rozvíjet. Budeme k němu posílat například naše kluky po zranění.
Od 28. května do 1. června jsme byli na soustředění v Břeclavi, kde jsme rovněž našli perfektní podmínky. V tamním sportovním komplexu jsme všechny areály měli do sta metrů. Chtěli jsme, aby kluci na chvíli vypadli z karlovarského prostředí, byli od rodin a měli čas opravdu jenom na trénink. Myslím, že tento účel to splnilo.
Jedinou kaňkou na přípravě je zranění Davida Noska, které jej postihlo v minulém týdnu. Natrhl si achilovku. Shodou okolností se ve středu podobná věc stala našemu kustodovi Vojtovi Polákovi. Tak doufám, že v posledním týdnu už se nikomu nic nestane. Jinak tréninkový proces proběhl podle našich plánů, kluci měli chuť do práce. Musím říct, že mě přístup hráčů překvapil. Především co se týká starších hráčů, jako je Venca Skuhravý, Petr Kumstát či Petr Gřegořek. Všechny tyto zdejší stálice šly ostatním příkladem a odmakaly to tak, že by spokojený musel být každý trenér.

Jak dlouho nemůžete počítat s Davidem Noskem?
Ta achilovka naštěstí není úplně přetržená, je pouze natržená. Jinak by to bylo zranění na půl roku. Je to velmi těžké říct, ale doufáme, že by na konci srpna či začátku září mohl začít trénovat.

Košťál a Zucker, kteří nedohráli minulou sezonu, trénovali naplno?
Honza Košťál měl sice na začátku hybnost ramene ještě omezenou. Díky své povaze a buldočímu přístupu ale opravdu dělal téměř všechno. Bylo to obdivuhodné, protože v některých cvičeních ho to muselo bolet. Dnes už má hybnost téměř na úrovni, na které by měla být. Jsme rádi, že to tak dopadlo. Původně jsme totiž nevěděli, jestli s námi vůbec bude moci začít trénovat na ledě. David Zucker trénoval od začátku úplně v klidu.

Váš asistent Pešout pro hráče uspořádal dlouhodobý turnaj, sčítají se jim body za výsledky v tenisu, florbalu a dalších disciplínách. Osvědčilo se vám toto soutěžní pojetí přípravy?
Určitě ano. Hokej je sport, který se hraje kvůli vítězství, a tuhle touhu jsme chtěli v klucích probudit a otestovat. Většina mančaftů dnes v přípravě nehraje vůbec žádné sporty, jenom běhají, posilují, skáčou a všechno možné a na sport samotný se zapomíná. Je dobře, že Martin Pešout toto zorganizoval. Chceme, aby se kluci naučili víceméně všechny sporty. Aby si kdykoli v budoucnu mohli zahrát tenis, basket či ping- pong. Ne všichni totiž každý z těch sportů ovládají.

Jakou vypovídací hodnotu pro vás mají zátěžové testy, které hráči absolvovali?
Určitě to něco napoví. Tyto testy jsme absolvovali na začátku přípravy, kdy kluci běhali na pásu a měřily se jim všechny důležité tělesné hodnoty. Dohodli jsme se, že další opakování uděláme až po dovolených. Chceme, aby si kluci v prvním týdnu dovolené odpočinuli, úplně vypnuli a věnovali se třeba jen plavání, saunám a masážím. Ve druhém týdnu už by měli třeba začít běhat a hrát tenis, aby pro jejich tělo nástup na led nebyla taková rána.

Asi ale nelze říci, že kdo zazáří v testech fyzičky, je automaticky přínosem i na ledě?
Co já mám zkušenosti, tak to paradoxně vždy bylo naopak. Výkony kluků, kteří v zátěžových testech vynikali, pak na ledě nebyly nijak výjimečné. Proto ty výsledky testů nejsou nijak zásadní. Nepotřebujeme si tu vychovávat atlety nebo vzpěrače. Potřebujeme jen, aby měli dostatečný fyzický fond pro nároky, které extraliga přináší.

Na začátku přípravy jste chtěl s týmem odjet k moři. Nakonec jste jeli na Moravu…
Bylo to spíše rozhodnutí kluků. Dali jsme jim na výběr, jestli chtějí jet k moři, nebo do té Břeclavi. Kluci se víceméně shodli na Moravě, protože by jinak byli déle od rodin, na které během sezony moc času nemají. Účel dostat kluky od každodenních povinností to splnilo také.

Je pro vás komplikací, že případné budoucí posily s týmem nestrávily suchou přípravu?
Máme rozjednaného jednoho útočníka a jednoho obránce, snad se to brzy podaří dotáhnout. V obou případech se jedná o hráče, kteří jsou na samostatnou přípravu zvyklí. Myslím, že vědí, co pro své tělo musí udělat, takže to takový problém nebude. Navíc nás čeká ještě měsíc a půl přípravy na ledě.

Kdy poprvé vyjedete na led?
Sraz máme 23. června, a na začátku týdne máme právě ty zátěžové testy, o kterých jsme mluvili. Ve středu pak jdeme na led. Nebude to žádný velký trénink, kluci si spíše jen osahají led a výstroj. Ten týden dojedeme jen jednofázovými tréninky ráno. Od pondělí pak najedeme na náš běžný systém dvoufázových tréninků.

Jaké plány máte na dovolenou vy?
Protože máme desetiměsíční dceru, nikam do zahraničí nepojedeme a vyrazíme pouze na chatu. Pojedeme samozřejmě i na nějaké výlety do okolí. Tam já si odpočinu ze všeho nejvíc.

Michal Slavík