Aktual vznikl v roce 1967 v Mariánských Lázních. Tehdy sedmadvacetiletý Milan Knížák měl už za sebou pokusy s destruovanou hudbou. Lámal gramofonové desky, škrábal na ně, lepil nesourodé kusy… Dnes se pro tento typ hudby používá název „Broken music", který Knížák vymyslel v roce 1965. Byl skoro o deset let starší než většina jeho tehdejších spoluhráčů, které mnohdy využíval jako další „nástroje". Oproti jiným českým kapelám vzešlým z undergroundu však měl Aktual zcela jasný program. Písně jako Atentát na kulturu, Miluju Tebe a Lenina, Vana rumu, Děti bolševizmu byly textově a hudebně tak výjimečné, že neměly ani vzdálenou paralelu.


„Já jsem si opravdu myslel, že můžeme normálně hrát. Všechny skupiny tehdy hrály anglicky. To mi připadalo idiotské, zvlášť když muzikanti vůbec anglicky neuměli, nevěděli, co zpívají. Chtěl jsem oslovit normální publikum, proto jsem písničky psal česky. Taky jsem chtěl, aby byly jednoduché, v podstatě jenom hesla," řekl Knížák.
To se samozřejmě mýlil, cokoli „proti srsti" bolševika nemělo šanci uspět. Hudební forma čerpala především z postojů moderní vážné hudby příslušně zjednodušených, aby je bylo možné použít k údernému rockovému vyjádření.

Momentální nástrojové obsazení umožňuje Aktualu hrát dravou rockovou muziku, jejíž základ ovšem tkví v jakési nervní neuspořádanosti a monumentálních, hypnotických bicích. A nad tím se vznáší Knížákův kazatelský hlas, nemilosrdně tepající vše kolem. Kapela v rámci „oslav" padesáti let od svého vzniku vyjela na turné, které bude poslední možností Aktual s Milanem Knížákem v čele ještě vidět a slyšet.