S myšlenkou uspořádat soutěž dětí v sólovém zpěvu přišel před více než dvaceti lety Jindřich Volf, tehdy ředitel základní školy a základní umělecké školy s rozšířenou výukou hudby, výtvarné výchovy a tance. Spolu s učiteli školy to zkusili v menším měřítku poprvé v roce 1995. Toto první klání dětí bylo vyhlášeno za nultý ročník a současně byla vyhlášena budoucí novodobá tradice soutěže v sólovém zpěvu pro děti a mládež od 6 do 15 let. Pořadateli soutěže jsou Základní škola a Základní umělecká škola v Karlových Varech a Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka, o.p.s.

V pondělí 8. a v úterý 9. února se v základní škole a v základní umělecké škole rozezní zpěv „skřivánků" z karlovarského okresu. Nově jsou rozděleni do pěti kategorií. Kategorie A1 je určena pro děti ve věku 6-10 let, které rády zpívají, ale zpěv nestudují, v kategorii A2 budou zpívat děti stejné věkové kategorie, které se věnují hlasové výchově. Kategorie B pro chlapce a děvčata ve věku 11-15 let je určena těm, pro které je zpěv spíše zábavou a zájmem. Závěr bude patřit kategoriím C1 a C2, v níž soutěží zpěváci ve věku 11-15 let, kteří se věnují sólovému zpěvu na základních uměleckých školách.

V kategorii C1 se představí soutěžící se třemi písněmi nebo ve volné skladbě, například s operní árií. Vzhledem k tomu, že mnozí mají velký vztah k taneční a populární písni s interpretací s použitím mikrofonu, tak jako je tomu u jejich vzorů zpěváků populární hudby, bude v Karlovarském skřivánku poprvé pro tyto soutěžící připravena kategorie C2. Každý zazpívá národní píseň bez mikrofonu a později jednu píseň na mikrofon s doprovodem klavíru nebo na halfplayback.

Do krajského kola je přihlášeno celkem 67 zpěváků ze základních škol a základních uměleckých škol v Karlových Varech, Bochově, Lokti, Chebu, Kraslicích, Nejdku a dalších.

Soutěž se koná pod osobní záštitou hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla, primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka a ředitele Českého rozhlasu Plzeň Zdeňka Levého.

Výkony hodnotí odborná porota, ve které se setkáme s významnými osobnostmi, většinou pěvci nebo hlasovými pedagogy z českých konzervatoří. Budou jimi prof. Jarmila Chaloupková, prof. Brigita Šulcová, prof. Daniela Štěpánová Šimůnková, pěvec Josef Štágr a prof. Miloslav Stříteský.

Soutěž probíhá v aule ZŠ a ZUŠ ve Šmeralově ulici č. 15 každý den od 10 hodin cca do 15 hodin, s polední přestávkou. Po skončení soutěžního klání je na programu vyhlášení výsledků a dekorování těch nejlepších, kteří postoupí do celostátního kola, které se uskuteční opět v Karlových Varech v termínu 21. 23. března.

Popřejme všem soutěžícím dobré hlasové dispozice a také trochu štěstí.

Alois Ježek