Soutěž se koná pod osobní záštitou hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla, primátora města Karlovy Vary Petra Kulhánka a ředitele Českého rozhlasu Plzeň Zdeňka Levého.

Výkony hodnotí odborná porota, ve které se setkáme s významnými osobnostmi, většinou pěvci nebo hlasovými pedagogy z českých konzervatoří. Budou to prof. Jarmila Chaloupková, prof. Eva Svobodová, prof. Brigita Šulcová, prof. Daniela Štěpánová-Šimůnková, pěvec Josef Štágr a významný operní dirigent František Drs.

Pro zajímavost si připomeňme slova, která nám napsali někteří vítězové z předchozích let. Patřil mezi ně například Zbyněk Drda, který napsal: „Karlovarský skřivánek se mi vryl do paměti jako vůbec první vzpomínka na prkna, co znamenají svět. Celý rok jsem se těšil na den, kdy budu moci opět vstoupit do auly Základní umělecké školy Antonína Dvořáka a prožít si atmosféru této soutěže znovu. Vždy to pro mne bylo s přibývajícím věkem něco nového, ale v něčem jako by se duch této soutěže vůbec neměnil. Rozezpívávání na záchodě, počítání schodů z prvního do druhého patra ve chvíli, kdy se porota radila o výsledcích, nebo tradiční oběd v nedaleké rybárně na to vše rád vzpomínám a neodmyslitelně to pro mne k této soutěži patří…"

Rodiče dvou vítězů sourozenců Kiliánových nám napsali: „Pocházíme z Brna a nutno dodat, že v těchto pro nás „pionýrských" časech nebyla tato soutěž v Brně vůbec známá a v prvních letech se v Brně nekonala postupová kola, takže bylo jen na nás, abychom si vyběhali doporučení od školského úřadu, že se můžeme na vlastní žádost a náklady zúčastnit závěrečného kola v Karlových Varech. Naše nadšení bylo tak velké, že jsme chtěli ukázat, že i v Brně se dělají pěkné věci, a tak jsme v prvním roce naší účasti „dovezli" do Karlových Varů hned celou dětskou cimbálovou muziku, která doprovodila našeho tehdy devítiletého syna Libora. Domníváme se, že naše vystoupení vyvolalo nemalý zájem, neboť prezentace moravských lidových písní, zpívaných v krojích, nebyla příliš častá. O úspěchu svědčí i ocenění poroty… Každý rok, když jsme se účastnili soutěže, jsme nevynechali po vyhlášení výsledků ještě procházku po kolonádě až k „Vřídlu", jako krásnou tečku za velmi příjemným pobytem v Karlových Varech. Jednou se mě dcera Žaneta v noci při cestě autem domů ze soutěže zeptala: ‚Tati, a to já jsem vlastně taková mistryně republiky ve zpěvu, ne?' Bylo to v roce 2007, kdy získala 1. místo ve své kategorii. Byl jsem rád, že jsem jí mohl tehdy říci, že má vlastně tak nějak pravdu." Nechme se překvapit, jaké vzpomínky si odnesou letošní účastníci soutěže.

Pořadatelé Karlovarského skřivánka zvou čtenáře Deníku, aby přišli podpořit potleskem nadějné mladé pěvce vždy od 10 do cca 15 hodin do auly Základní školy a Základní umělecké školy v Karlových Varech, Šmeralova ul. 15. Všem soutěžícím popřejme dobrou hlasovou dispozici a hodně štěstí.