Chebská metalová parta Pandemia brázdí tuzemská i zahraniční pódia už dvě dekády. Má za sebou řadu úspěchů i pádů a letos vypouští na světlo světa svou další řadovou desku At The Gates of Nihilism. V pořadí je to již pátá studiovka a oficiálně bude vydána 23. února. Album chystá podpořit i koncertním turné, klipem a výročním koncertem.

Pandemia je již letitá značka, i přesto se sluší představit ji veřejnosti. „Je to neuvěřitelné, ale rok 2015 znamená pro naši kapelu 20 let na scéně. Pamatujeme toho opravdu hodně a opravdu málo nás toho překvapí. Je skvělé, že jsme se dožili dvacátého výročí, a to bez pauzy!" uvedl baskytarista a kapelník Pandemie Jaroslav Friedrich.

Úspěchů má kapela za sebou hodně. Vedle evropského turné se jí podařilo obrážet pódia i ve Střední a Jižní Americe a svá alba nahrávala ve velkých studiích s producenty, jako jsou Andy Clasen nebo Waldemar Sorychta. A podle Jardových slov za úspěchem kapely stojí píle a vytrvalost. „Vždycky jsme si jeli svoji lajnu a byli sví a pracovití. To nás vždy odlišovalo od ostatních. Kapela byla vždy na prvním místě, a když to bereš opravdu vážně, tak se úspěch musí dostavit," dodal Jarda.

Jeden z prvních úspěšných momentů zažila Pandemia už v roce 1999, a to po podepsání smlouvy s americkým vydavatelem Lost Disciple Records. „Smlouvu jsme podepsali na dvě alba. Dostali jsme opravdu spoustu peněz na nahrávaní a následné první měsíční evropské turné s Vader či Vital Remains bylo fenomenální! Následovala další alba a veleúspěšné turné po Jižní a Střední Americe, kde nám taky vyšly desky licenčně a velice dobře se tam prodávaly. No a v neposlední řadě loňské nahrávání nového alba s famózním producentem Waldemarem Sorychtou, jehož výsledek mohou fanoušci posoudit v únoru, kdy nové album vychází," doplnil Friedrich.

Českým kapelám se běžně nestává, aby vydávaly všechna alba v zahraničí a točily se slavnými producenty. Pandemia nikdy neměla problém podepsat na každou desku velice slušnou smlouvu a posunout se dál. S poslední deskou to bylo ale už trochu dramatičtější. „Práce na albu nám kompletně trvala celý rok a bylo to nekonečné! Do toho problémy s bývalým vydavatelem, následné shánění nového a pak velice obtížné rozhodování, jaká nabídka bude pro nás ta nejlepší. Nakonec přišla taková, která se prostě neodmítá!" prozradil s úsměvem Jarda.

Nové album je páté v pořadí a jmenuje se At The Gates Of Nihilism a vychází 23. února u společnosti Mighty Music s distribucí po celém světě. O tu se stará společnost Target Group. „Jsme nadšeni novým vydavatelem, produkcí a zvukem. Deska se opravdu povedla a jsem moc rád, že novým albem opět stoupáme výš. Vyjde na klasickém CD a poprvé i digitálně na iTunes. Musíme jít s dobou, jinak to nejde," uvedl kapelník.

S novou deskou přichází na řadu i spousta zařizování a plány má Pandemia nemalé. „Prvně začneme s promem desky, rozhovory, radiovými a televizními vstupy a natáčením klipu. To je plán asi tak do jara. V létě se objevíme na několika festivalech a na podzim nás čeká na domácí půdě v Chebu velký výroční koncert k dvacetinám. Potom se konečně vyrazí na evropské turné. Vše je momentálně ve stadiu příprav. Pokud vše klapne, rádi bychom i do zemí, kde jsme doposud ještě nehráli," uzavřel Jaroslav Friedrich.