ředcházely tomu měsíce a týdny příprav, které na intenzitě nabraly v posledních deseti dnech. A včera se poprvé otevřely festivalové pokladny v hotelu Thermal, jenž je tradičně hlavním festivalovým centrem.
Zájem o lístky na filmové projekce byl tradičně obrovský. Krátce před otevřením hlavní pokladny se vinula před vstupem do hotelu stometrová fronta čekajících fanoušků stříbrného plátna. Ale někteří přišli už ve středu večer. Například Veronika z Karlových Varů zaujala pozici kolem osmé hodiny večerní. Vybavila se spacákem, karimatkou, jídlem a pitím. O něco později ji přišel podpořit i její přítel. „Spát se tady moc nedalo, skoro do půlnoci tu byl rámus, protože v Thermalu probíhaly přípravy na festival. Ale nakonec nám to uteklo. Na festivalu jsem už asi po patnácté, nějaké konkrétní filmy letos vybrané nemám," uvedla Veronika. Na každý z prvních dvou dnů, na které se dnes začaly lístky prodávat, si vybrala tři filmy.

Festival může prodat za deset dnů okolo 140 000 vstupenek, řekl vedoucí produkce festivalu Petr Lintimer. Na zajištění chodu festivalu se podílí asi 1200 lidí, podobně jako v minulých letech. Přípravy přímo v srdci Karlových Varů trvají zhruba dva týdny. "Letos máme novinku, že promítáme i 10. července vítězné filmy ve velkém sále Thermalu. Novinkou je také nový prostor pro filmové profesionály nad bazénem hotelu Thermal," uvedl Lintimer.

Letošní 51. ročník festivalu nabídne divákům 180 filmů. Hlavními hvězdami, které letos na festival přijedou, budou americký herec Willem Dafoe, scénárista Charlie Kaufman nebo francouzský herec Jean Reno.