Letos ji hostí lázeňské sanatorium Sanssouci a najdete ji ve výstavní síni v atriu Green House neboli bývalého Švýcarského dvora.

Sympozia, které se v Thurnau konalo ve třetí dekádě srpna, se zúčastnili němečtí malíři a sochaři Volker Beyer, Wolfgang Jäger, Volker Wunderlich, Dieter Putz, Sigi Hirsch a Albrecht Volk, českou výtvarnou scénu reprezentovali Anna Vančátová, Miroslav Pošvic, Eduard Milka, Jan Tichý, Bohumír Gemrot, Lenka Sárová Malíská, Jan Samec a Varvara Divišová.

„Pořádání uměleckých sympozií, tvůrčích dílen nebo, chcete-li, workshopů, má na Karlovarsku dlouhou tradici, kterou v prvních letech po převratu odstartovaly malířské plenéry Milíře, v Německu je podobná tradice ještě delší. Před šesti lety se naše akce protnuly a od té doby pořádáme Evropské sympozium Thurnau společně. Hlavním organizátorem je spolek umělců sdružených kolem sochaře z Hallstadtu Albrechta Volka, českým partnerem a spoluorganizátorem je Krajská umělecká asociace Karlovy Vary," odkrývá kořeny sympozia karlovarská malířka a organizátorka české účasti Varvara Divišová.

Sympozia v Thurnau nebyla nikdy jen záležitostí umělců z obou pořádajících zemí.

„Vystřídali se tu s námi už i Maďaři, Rakušané a Italové, a také letošní ročník byl díky účasti Domenica Marroneho česko – německo – italský. A od těch předcházejících se lišil i tím, že díky Domenicovi měl pro většinu účastníků ještě pokračování v říjnu v italském Positanu," přibližuje šestý ročník akce Varvara Divišová.

K dobrým tradicím česko-německé spolupráce výtvarných umělců patří i pořádání společných výstav. Bezprostředně po skončení sympozia vždy následuje výstava na zámku v Thurnau, kde umělci tvoří, a na ni navazuje vždy výstava v Karlových Varech. Pět předchozích se konalo v galerii Imperial, letošní, jak už bylo řečeno, je v atriu Green House, bývalém Švýcarském dvoře.