S příchodem prvních jarních dnů, začínají pomalu pookřávat i naše těla. Jednou z dobrých možností, jak prožít příjemný den, může být pak návštěva galerie. Ty nabízejí celou řadu zajímavostí. Návštěvnost je podle provozovatelů celkem slušná.

Například Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech vyhlásila soutěž pro návštěvníky výstavy Sklo – Sklu – Sklem, ve které zájemci mohou vyhrát zajímavé věcné ceny. Soutěží se o nejoriginálnější fotografii z výše zmíněné výstavy, ve které představují svá díla čeští a němečtí autoři. Zájemci mohou zasílat své fotografie až do konce března. Ty pak budou zveřejněny na stránkách galerie a na facebookovém profilu, kde proběhne i hlasování veřejnosti. Samotné vyhlášení soutěže se pak uskuteční během posledního dne výstavy, která končí 4. dubna.

„Výstavu jsem již navštívila a její obsah mě velice zaujal. Nikdy bych neřekla, že sklo může posloužit jako tak tvůrčí materiál,“ líčí své pozitivní dojmy jedna z návštěvnic.

Zajímavý program nabízí také Galerie umění Karlovy Vary, kde svá díla představují hned dva současní umělci. Jedná se o výstavu dvou malířů a grafiků – Jiřího Koláře a Romana Kameše, kteří představují ve svém díle zážitky a pocity ze severoindického města Ladak. Druhý ze zmíněných autorů pořádá v Ladaku také pravidelné malířské semináře pro děti všech etnických skupin. Možností k výběru, kam zamířit na výstavu nejen obrazů, je zde ovšem více. O šanci k prezentaci svých děl se stará také karlovarská Městská galerie, která se zajímá především o propagaci místních a regionálních autorů. Ty se potom snaží podporovat všemi dostupnými prostředky.

Dalším cílem pro návštěvníka mohou být pak i menší, soukromé galerie, které se rovněž zajímají o prodej a prezentaci českých i zahraničních autorů. Ti zde mají možnost vystavit jak svá výtvarná, tak i keramická a skleněná díla. Mezi tyto zařízení patří například Galerie Husáriková, ve které má svou stálou expozici akademická malířka Jindra Husáriková, galerie Minea provozující prodej a výstavy skleněných výrobků a nebo galerie Na Ochozu, kde probíhá do 15. března výprodej obrazů a keramiky z jejího depozitáře.

„S úrovní naší návštěvnosti jsme celkem spokojeni. Záleží pak na jednotlivých obdobích, kdy je počet hostů buďto vyšší nebo nižší. Například během února jsme zaznamenali nižší počet návštěvníků, ale máme zkušenosti, že s příchodem teplejšího počasí stoupá i počet zájemců, kteří naši galerii navštíví,“ říká jednatelka Městské galerie v Karlových Varech Varvana Divišová.

Je pak jen na návštěvníkovi, kdy a kam si do jedné z těchto galerií zajde.

(hni)