Karlovy Vary – Snad právě proto, že Svatopluk Skopal pochází z divadelní rodiny, nechtěl o herectví ani slyšet a spíše uvažoval o kariéře učitele. Ale nakonec geny zvítězily, a tak začal studovat na JAMU a již tehdy hostoval v legendárním divadle Husa na provázku. Měl štěstí na spolužáky (Eliška Balzerová, Jana Švandová, Jiří Bartoška, Pavel Trávníček, Miroslav Donutil) i na pedagogy (Miroslav Horníček, Evald Schorm).

Jeho prvním angažmá se stalo Státní divadlo v Brně, posléze natrvalo zakotvil v prestižním Divadle na Vinohradech, kde se dočkal těch nejlepších rolí ve vynikajících inscenacích (Oidipus,Othello, Král Jan, Král Krysa, Gazdina roba, Obchodník s deštěm, atd.). Velmi dobře zde obstál v konkurenci pověstné vinohradské sestavy, kterou tvořili Miloš Kopecký, Vlastimil Brodský, Ilja Racek nebo Jaromír Hanzlík.

Sám je překvapený, že zde vydržel tak dlouho, již čtvrtou dekádu. „Měl jsem období, že jsem hrál v představeních, kdy jsem si říkal, už abych to měl za sebou. Teď mám však naštěstí období, kdy mě tu všechna představení baví," říká.

Přes všechny divadelní úspěchy je však známý především díky četným televizním a filmovým rolím. V poslední době si získal srdce diváků coby hlava rodiny Dvořáků v seriálu České televize Vyprávěj. Také on zažil ten paradox, že navzdory dlouholeté úspěšné divadelní práci jej až na „stará kolena" zasáhla obrovská popularita: „Lidi mě dokonce zastavovali na ulici a radili mi, abych se vrátil k manželce," přiznává se.

Se svou manželkou, herečkou Lenkou Skopalovou, v poslední době hraje v mimořádně úspěšném představení komedie Erica Assouse Příbuzné si nevybíráme. Pokud si tuto komedii nechcete nechat ujít, přijměte pozvání do Karlovarského městského divadla. Představení Příbuzné si nevybíráme se hraje v pátek od 19.30 hodin.

(dn)