Kapela Traband se na hudební scéně pohybuje už od roku 1995. Nejznámější je její počáteční divoká dechno-šramlová poloha inspirovaná klezmer hudbou, Balkánem i kabaretem. Ovšem i pozdější lyričtější písničky a zajímavé zvukové kombinace si našly své mnohé příznivce.

Traband získal několik prestižních „Andělů" a pravidelně koncertuje u nás i na mnoha zahraničních festivalech. Zásluhu na tom všem má frontman kapely, zpěvák, kytarista, textař, skladatel a také výtvarník Jaroslav Svoboda (1966), který tentokrát přijíždí do karlovarské galerie se svým sólovým programem. Talentovaný písničkář originálního autorského rukopisu pracuje zajímavě se slovy (je znát, že vystudoval český jazyk). Jeho barvité a silné texty jsou výpověďmi o člověku, jeho touhách, slabostech a snažení, jsou podobenstvími plnými romantiky, biblických odkazů i etického záběru, jsou panoptikem skutečných lidských příběhů z periférie města. Neméně zajímavá je i hudební složka Svobodovy tvorby čerpá z cikánské muziky, židovského klezmeru, balkánské dechovky, kramářských odrhovaček, francouzských šansonů, námořnických halekaček, ale i z české a moravské lidové hudby, vesnických kostelních zpěvů, domácího muzicírování.

To vše působivě tvoří jeden celek, který tentokrát nebude doprovázen spoluhráči z kapely, ale pouze starým harmoniem.

Nebude to tak zběsilé jako trabandití začátky, spíše intimnější a klidnější poloha, ale Svobodův výrazný hlas, originální poetika, typický způsob interpretace, nadšení z hudby, energie a radost se určitě neztratí ani pod váhou důstojného nástroje podobného varhanám. (tót)