Pětimetrová varianta pokrývky hlavy cestovatelů ozdobí i hlavní pódium ve Slavnostním sále Grandhotelu Pupp. Hlavní soutěž festivalu obeslalo svými snímky 137 zemí celého světa.

„Dříve bylo běžné, že jeden stát přihlásil do soutěže třeba 15 snímků. Nyní se i malé státečky či destinace snaží zaujmout veřejnost alespoň dvěma snímky,“ uvedl Josef Schütz, dlouholetý ředitel Tourfilmu.

Porota bude vybírat ze 775 filmů a 438 multimediálních prezentací.

„K vidění budou i dílka z tak exotických míst, jako jsou například ostrovy Vanatu či Maršalovy ostrovy. Diváky možná zaujme i snímek o záchraně nejslavnějšího vraku světa — Titanicu,“ přiblížil Schütz program letošního Tourfilmu.

Trendem tvůrců přihlášených filmů je podle jeho zkušeností zrychlování. „Ještě před dvěma, třemi lety byla běžná desetiminutová díla. Čtvrthodinová už byla na hraně. Nyní je deset minut maximum. Je to dané tím, že jsou filmy používány při prezentacích destinací na tiskových konferencí, často jsou rovněž součástí webových prezentací. Tvůrci rovněž ustupují od přemíry faktografických údajů a snaží se veřejnost zaujmout spíše emocemi,“ nastínil Schütz vývoj na poli snímků s cestovatelskou tématikou.

Letošní Tourfilm přinese celou řadu zajímavých doprovodných akcí. Už ve středu večer dostanou jeho příznivci šanci setkat se v kině Čas s jedním z nejznámějších českých cestovatelů Jiřím Kolbabou, který v Karlových Varech představí retrospektivu své výstavy Discover the World.

„K vidění v akci budou také Kluci v akci, protagonisté stejnojmenného seriálu o vaření. K ruce jim budou takzvaní kuchařští ambasadoři, pod jejichž dohledem budou moderátoři připravovat národní jídla několika států. Tato akce je spojená i s ochutnávkou,“ doplnil Schütz.

V rámci festivalu se představí i tvůrci cestovatelských pořadů České televize, jako je Objektiv, Toulavá kamera či Na cestě.