Populární český herec, moderátor, scénárista, zpěvák a skladatel Jan Budař (*1977, absolvent JAMU v Brně) je skutečně všestranným umělcem. Jako herec si zahrál ve třinácti českých filmech, z nichž nejznámější jsou Horem Pádem, Mistři, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Pravidla lži, Vratné láhve nebo Václav. Jeho největším filmovým úspěchem však je Nuda v Brně, k níž složil hudbu, společně s Vladimírem Morávkem napsal scénář a navíc získal Českého lva 2003 za scénář a za hlavní mužský herecký výkon. Jan Budař působí výrazně i na divadle.

Byl v angažmá v Divadle Na zábradlí, v Klicperově divadle v Hradci Králové a nyní hraje v Národním divadle v Praze (mj. v hlavní roli v Romeu a Julii). Za roli Stavrogina v Divadle Husa na Provázku byl nominovaný na Cenu Alfréda Radoka. Zdejší publikum jistě vzpomíná na jeho hostování v Městském divadle v Karlových Varech v nezapomenutelném představení Dostojevského Něžné.

Jan Budař se zvláště v poslední době vedle herecké práce věnuje také hudbě. Koncertuje s doprovodnou kapelou Eliščin band (dříve Eliščina malá tíseň), zpívá, hraje na piano, komponuje a píše neotřelé texty. V roce 2006 vydal první album Uletět orlovi, plnokrevné a zvukově velmi barevné album balancující mezi folkem a šansonem, dotýkající se jazzu i rocku. Svým komorním charakterem a emotivním vyzněním se tyto skladby nejvíce přibližují divadelní písničce. Navazuje tak na tradici písniček, typických pro divadla malých forem. Jeho texty jsou až recesisticky ulítlé, s banalitami si záměrně pohrávající či zase naopak zneklidňující, baladické.

Budař i jako zpěvák zůstává především hercem. Také během průvodního slova mezi písničkami nezapře hereckou průpravu, když vše často dovede do absurdní trapnosti.

Pokud jste zvědaví, jestli Jan Budař zpívá opravdu tak falešně, jako se mu to dařilo při proslulé znělce k jednomu z ročníků Českého lva, máte jedinečnou příležitost dnes večer od 19.30 hodin v karlovarské galerii umění. A navíc se můžete těšit i na písničky z nového alba Proměna, které vychází v listopadu, takže budete mezi prvními posluchači…

(red)