Festivalová znělka se postupně stala malým uměleckým dílem, které charakterizovalo jednotlivé ročníky, zachycovalo jedinečnost karlovarských setkání i specifickou atmosféru, která náš největší mezinárodní filmový festival vždy provázela.

Tvůrci karlovarských znělek byli přední domácí režiséři – mezi nimi například Jan Svěrák, David Ondříček, Jan Hřebejk, Petr Zelenka, Saša Gedeon nebo Jaroslav Brabec.

Od loňského ročníku hledá vedení festivalu formát znělky, který by představoval dlouhodobou značku MFF Karlovy Vary. V letošním roce se znělky ujal mezinárodně oceňovaný reklamní tvůrce, režisér Ivan Zachariáš, který natočil již znělku pro 36.ročník MFF KV v roce 2001.

Na základním nápadu se Zachariáš podílel společně s dalším autorem karlovarské znělky, režisérem Martinem Krejčím.

Natáčelo se v uplynulých týdnech v Čechách i v USA. Námětem je příběh karlovarské hlavní ceny – Křišťálového globu, respektive jejího „života“ s nejslavnějšími laureáty. Proto bylo vytvořeno několik variant znělky, v nichž se prostřednictvím humorných mikropříběhů podíváme na to, jaké jsou osudy sošek Křišťálových globů u předních světových filmařů, kteří toto ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na minulých ročnících získali.

„K tomu se později přidala myšlenka se u každé osobnosti trochu přiblížit náladě některého z jejích filmů, kterémám rád,“ prozrazuje režisér Ivan Zachariáš. „Snad se to trošku povedlo, jsem ale zvědav, jestli někdo pozná, jaké filmy mám na mysli…“

Hlavní role v jednotlivých verzích znělky přijali herci a režiséři Danny De Vito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman.

„Před lety jsme karlovarskými festivalovými znělkami založili tradici, která byla postavena na tom, že každoročně obměňovanou znělku točili naši nejlepší filmaři,“ říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

„Věřím, že letošním rokem vzniká tradice znělek, v nichž budou hostovat přední filmaři čeští i světoví. Myslím, že jsme přišli s naprosto novým nápadem a jsem strašně rád, že všechny osobnosti, které jsme oslovili ke spolupráci, souhlasily. Amy opět přineseme něco, co tu ještě nebylo – ve znělkách karlovarského festivalu hrají skutečné hvězdy!“ říká Bartoška.

Více na www.kviff.com.

(red)