„V úterý 15. září 2009 budou od 15 hodin do 18 hodin zdarma zpřístupněny vybrané prostory Císařských lázní a v 19 hodin se v atriu lázní uskuteční koncert Karla Kahovce se skupinou George & Beatovens,“ uvedla krajská radní Eva Valjentová. V pořadu zazní známé písně 60. až 90. let: Svou lásku jsem rozdal, Poprava blond holky, Paní v černém, Král a klaun a také několik vzpomínkových písní na Petra Nováka: Já budu chodit po špičkách, Hvězdičko blýskavá, Povídej.

Objekt Lázní I., nazývaný podle honosné císařské lázně se salonem Císařskými lázněmi, byl postaven v letech 1893–1895 na místě barokního pivovaru podle plánů vídeňských architektů Fellnera a Helmera. Kamenické práce jsou dílem Petra Wolfa z Andělské Hory, autorem sousoší Prasíly a Léčivé moci umístěného roku 1908 před vstupem je chebský sochař Karl Wildfert.

Nejznámější prostory, které budou zpřístupněny, jsou císařské apartmá s koupelnou a tzv. Zanderův sál s malbami Eduarda Lebiedzkého z Vídně.

Lázně I dosud neztratily svoji autenticitu. Patina vepsaná jim během času nebyla ještě zcela smazána, tak jako se to stalo u řady jiných lázeňských objektů ve městě. I když tato velkolepá stavba nebude již pravděpodobně nikdy zcela sloužit svému původnímu účelu, je důležité pokusit se o její zachování a předání poselství, které jako svědek času s sebou nese.

Výtěžek ze vstupného bude věnován na obnovu Císařských lázní. Vstupenky budou k prodeji na místě 2 hodiny před koncertem.

(jp)