Originál vzácné Václavovy bible je uložen v národní knihovně ve Vídni. „Celkem má bible osm svazků. Její vznik se datuje do let 1389 až 1400. Do Rakouska se originál Václavovy bible dostal jako věno královy neteře Alžběty Lucemburské, která se provdala za Albrechta Hbasburského,“ řekl Jan Kocisek z uměleckého nakladatelství Adeva, které sídlí ve Štýrském Hradci v Rakousku.

Karlovarské muzeum získalo třetí knihu Václavovy bible. Jedná se poměrně velkou publikaci, má rozměry 58 krát 46 centimetrů a váží zhruba tři kilogramy,“ řekl Jan Kocisek. Nakladatelství vydalo první díl této bible v roce 1978. „Přípravy a vydání všech osmi svazků trvaly dvacet let,“ dodal Kocisek.

Bible je spjata s historií Karlových Varů, proto je také pro muzeum tak významná. „Václav IV. byl synem Karla IV., zakladatele Karlových Varů. Bibli jsme dostali jako projev díků za uskutečněnou výstavu 3 000 let knižního umění, která se u nás konala,“ uvedla Lenka Zubačová, ředitelka muzea.

Vzácná bible bude uložena v badatelské knihovně muzea. „V létě bude v muzeu vystavena jako exponát měsíce. V knize se sice o Karlových Varech samozřejmě nepíše, ale pro nás je velmi významná,“ řekla Zubačová. „Cena jednoho svazku faksimile Václavovy bible je přibližně padesát tisíc korun,“ dodala ředitelka karlovarského muzea.

Václavova bible nadchla také Karlovaráky, kteří se na její předání přišli podívat. „Je to naprosto úžasný kousek. Myslím si, že se na ní přijde podívat několik tisíc lidí a to nejen z Karlových Varů,“ řekl Jan Norský z Karlových Varů.