Kniha nejen že zajímavě vysvětluje pojem památný strom, ale také nádhernými kresbami, fotografiemi a poutavými texty seznamuje se statnými a krásnými stromy. Zde je ukázka z této knížky:

Kaštanovník nad Krásnou vyhlídkou — návrh na PS (obvod 379 cm, výška 18 m)

„Nad hotelem Krásná vyhlídka u silnice do Tisové stojí výjimečný strom — nejvýše rostoucí kaštanovník jedlý v ČR (665 m n. m.) Úctyhodný je také stářím, rozměry a vitalitou. Před více než čtyřiceti lety jej těžce poškodil blesk. Nepravidelnou korunu tak nese jediná kosterní větev, pozůstatkem druhé je krátký zetlelý pahýl bez kůry. Unikátní strom byl v roce 2008 spolu se dvěma menšími kaštanovníky v sousedství odborně ošetřen. Nejdecký strom zmiňuje jako výjimečný výskyt už J. Sterneck (1938) v práci o květeně Karlovarska. Podíl na přežití kaštanovníku v této nadmořské výšcemázřejměpříznivé klima nejdecké vnitrohorské kotliny.“

Pokud byste si chtěli přečíst recenzi této knihy, vyhledejte si na http://prirodakarlovarska.cz článek karlovarského publicisty Jiřího Linharta Památné stromy Karlovarska, bestseller, který není na prodej.

A kdybyste chtěli tuto knížku, kterou vydalo Krajské muzeum Karlovarského kraje, Muzeum Sokolov loni na podzim a jejíž celý náklad odkoupil Karlovarský kraj, získat, přijďte na přednášku Památné stromy nejen v Porolaví. A odpověď na otázku i titulku tohoto článku: Každý účastník přednášky dostane knížku Památné stromy Karlovarského kraje.

Milan Michálek, občanské sdružení Jde o Nejdek