Útlá brožurka, kterou ve spolupráci s karlovarským muzeem vydal Klub přátel Karlových Varů, obsahuje na něco víc než stovce stránek dvě desítky příspěvků, mezi kterými si ten svůj najde snad opravdu každý.

Hned tři příspěvky jsou spojeny se jménem dlouholetého organizátora a moderátora nejdlovských seminářů Vladislava Jáchymovského. Ten sice dva měsíce před seminářem tragicky zahynul, ale svou přednášku, věnovanou tentokrát historii karlovarského Rotary Clubu, měl už napsanou, stejně jako své tradiční úvodní slovo, a oba tyto příspěvky najde čtenář hned v úvodu sborníku. Třetí příspěvek věnovaný Vladislavu Jáchymovskému je připomínkou jeho urbanistické práce pro Karlovy Vary od Stanislava Wiesera.

Stejně jako předchozích šestnáct se i sedmnáctý nejdlovský seminář vyznačoval širokým spektrem témat, které se odrazilo i ve sborníku. Úvodní příspěvky patří tradičně archeologii, jíž své příspěvky věnovali Jiří Klsák a Petr Zahradníček. Dalšími tradičními tématy přednášek jsou kapitoly z hudební minulosti Karlových Varů, příspěvky věnované historii karlovarského zdravotnictví Pavla Šolce a Otakara Boříka a ovšemže i slavným návštěvníkům lázní, kteří zaujali Stanislava Burachoviče (Heinrich Mattoni) a Evu Hanykovou (Paulina Metternichová).

Osobnostem, které dosud žijí ve vzpomínkách současníků, pak byly věnovány příspěvky Petra Lewiho (MUDr. Rašovský) a Anny Fidlerové (12 ředitelů karlovarského divadla) a až do nejsoučasnější současnosti byl dotažený příspěvek Boženy Vachudové věnovaný sochám a objektům ve veřejném prostoru Karlových Varů.

Pokud si autor těchto řádek vůbec smí dovolit nějaké hodnocení, nemůže se nezmínit o velmi příjemném překvapení na posledních deseti stránkách brožurky. Sborník totiž uzavírají profesionálně zpracované přednášky Petra Adamce „Vodní měkkýši horního toku Ohře“ a Karla Janouška „K historii výskytu užovky stromové na Karlovarsku“, které obracejí pozornost čtenáře k živé (alespoň dosud) přírodě Karlovarska.

Naposledy se totiž o ní na Nejdlově semináři hovořilo v roce 2004 v přednášce Miloslavy Šolcové o Körnerově dubu v Dalovickém parku.