„Chrámy, hradní nebo zámecké sály, stodoly, průmyslové objekty nebo volná příroda spoluurčují středoevropský kulturní prostor uměním, které se v nich odehrává, svou architekturou a jejich vzájemným oslovováním,“ uvedla vedoucí české části festivalu Ivana Thomaschke- Vondráková.

Sokolov

V Karlovarském kraji začíná Festival uprostřed Evropy v pondělí 15. června koncertem žhavé ruské cikánské kapely z Německa Ensemble Talisman v sokolovské barokní kapli kapucínského kláštera. Čtyři rození muzikanti s houslemi, akordeonem, kytarou, bicími a čistými hlasy, čerpající inspiraci vždy nanovo v tradicích exotické lidové hudby, si naráz získali přízeň publika v celé Evropě. Jejich ohnivá hudba je vášnivá a rozverná, ale dokáže být právě tak melancholická a plná touhy po vzdáleném domově. Na svých koncertech dokáže Talisman okouzlujícím a neodolatelným způsobem propojit nejrůznější hudební styly - ruský folklor, cikánské melodie, klasiku a orientální podněty s flamencem, jazzem, swingem, fadem i avantgardní hudbou.

Karlovy Vary

Do Karlových Varů připravil festival na úterý 23. června do místní Galerie umění výtvarně- divadelní představení herečky Theresy Thomaschkeové pro dospělé i mládež Pan Stovědoucí - Der Hundertwisser, inspirované neobyčejným životem a tvorbou rakouského malíře, architekta a pacifisty Friedensreicha Hundertwassera a jeho životní filozofií: „Každý se má cítit dobře ve své kůži, pak potřebuje teplý svetr, aby nezmrzl, dům, který ho ochrání před větrem a zimou, zahradu s květinami a stromy a svět, který nikdo nezničí.“

Cheb

V prázdném chebském gotickém kostele Zvěstování zahraje 29. června renomovaný orchestr staré hudby na originální historické nástroje Parnassi musici s předním italským virtuosem na fagot Sergiem Azzolinim.

Loket

Loketský hrad hostí 4. července experimentální arabské duo Em portugés slavného libanonského skladatele a hráče na oud Rabiho Abou-Khalila a jednoho z nejtalentovanějších mladých portugalských zpěváků fádo Ricarda Ribeira. Jejich neobyčejný hudební experiment fascinuje prolínáním arabské hudby s portugalským tradičním zpěvem.

Ostrov

Neděle 12. července bude patřit ostrovskému klášternímu kostelu Zvěstování, kde od 16 hodin zahraje mladý fenomenální flétnista z jižní Afriky Stefan Temmingh s cembalistkou Olgou Wattsovou skladby starých mistrů Corelliho, Matthesena, Geminianiho, Händela a Vivaldiho. Neobvyklý program dá nově zazářit polozapomenutým barokním skladbám a oživí hudební praxi 18. století novými impulsy. Temminghova nahrávka vzbudila široký zájem a odborný tisk ji posuzuje jako „revoluční, náročnou a zdobnou verzi.“

Žlutice

Unikátní kostel ve Žluticích, kombinující románský, gotický i barokní sloh, rozezní 18. července Barrios Guitar Quartett složený z mladých hudebníků z několika zemí. Nahrávky a koncerty kvarteta i jeho jednotlivých sólistů jsou odměňovány mezinárodními cenami.

Pomezí

Novým festivalovým místem je kostel svatého Jakuba v Pomezí nad Ohří. Rozezní jej ve čtvrtek 23. července od 16 hodin profesorka hry na podmaňující šestistrunnou violu da gamba Hille Perlová s cembalistkou Christine Schornsheimovou.

Chlum Sv. Maří

Velkou barokní poutní svatyni v Chlumu Svaté Maří naplní 26. července tóny andělské hudby souboru Les haulz et les bas na šalmaje, pumorty, dudy, trubky, pozouny a zvonky. Soubor se věnuje studiu a provozovací praxi málo známé středověké literatury pro dechové nástroje. Vícehlasá a jednohlasá hudba italského trecenta je inspirována hudebními motivy na slavných freskách malířů Giotta, Fra Angelica a Marzala de Sas.

Jáchymov

V koncertním sálu paláce Radium v lázních Jáchymov zahraje 28. července mezinárodní moderní dechové Atrium Quintett. Provede skladby Danziho, Bartoše, Reichy, Barbera a Iberta. Další jedinečné prostory v pohraničí budou svědky estonské renesanční a etnické hudby, jazzu, rocku, výtvarného i loutkového divadla, čtení, recitace, výstav, pěveckých nebo hudebně-nástrojářských dílen i panelových diskusí.

K letošnímu roku Evropské unie, jehož ústředním mottem je „Kreativita a inovace,“ byl Festival uprostřed Evropy v Praze vyznamenán Jánem Figelem, evropským komisařem pro vzdělání, kulturu a mládež, a Darko Brlekem, prezidentem Evropské asociace festivalů, jako jeden z dvaceti nejvíce inovativních a nejkreativnějších evropských festivalů. Řadí se tak mezi vybrané festivaly jako International Gaudeamus Musik Week Amsterdam, italský Emilia Romagna Festival, polský Wratislava Cantans, španělský Festival International de Musica y Danza de Granada nebo litevský Vilnius Festival.

Festival uprostřed Evropy je také spolu s Pražským jarem, Smetanovou Litomyšlí nebo Janáčkovým májem v Ostravě vybrán jako jedna z reprezentativních hudebních akcí kulturního rámcového programu letošního českého předsednictví Evropské unie.

Další podrobnosti o festivalu a jeho letošním programu jsou k dispozici na webových stránkách www.festival-mitte-europa.com.

Tomáš Kábrt