Již čtvrtý ročník Karlovarského týdne, jehož součástí bude mezinárodní festival filmů cestovního ruchu Tourfilm, Lázeňský festival, Lázeňská konference Sdružení lázeňských míst a letos také Konference o lázeňství a cestovním ruchu s podtextem začlenění Západočeského lázeňského trojúhelníku na Seznam světového dědictví UNESCO se uskuteční ve dnech 7. až 11. října.

Karlovarský týden, pod záštitou ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky, zajišťuje Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism. Pořadatelem jsou Avant promotion (Tourfilm), České lázně v Evropě (Lázeňský festival a konference UNESCO) a Sdružení lázeňských míst ČR (Konference SLM).

Hlavní inovací letošního Karlovarského týdne je přesunutí většiny akcí do hotelu Thermal a jejich prodloužení do večerních hodin. Pořadatelé si od tohoto kroku slibují zvýšený zájem a dostupnost především pro návštěvníky filmových projekcí Tourfilmu. Oživení programu přinese i kinematovlak, který bude letos poprvé cestovat po Karlovarském kraji díky podpoře Českých drah.

Tourfilm

Mezinárodního filmového festivalu turistických filmů TOURFILM se letos účastní 136 států, celkem bylo přihlášeno 614 filmů a 352 multimédií. Národního filmového festivalu turistických filmů TOUR REGION FILM se účastní 128 filmů spolu s 51 multimédii. To je základní informace ředitele festivalu Josefa Schűtze.

Hlavní letošní festivalovou hvězdou bude Ian Wright, jeden z nejlepších světových cestopisných moderátorů, který procestoval celý svět, a kterého mohou znát příznivci cestopisných filmů například z televizních kanálů Discovery Channel a Travel Channel. Tento Angličan (36 let) je naturelem dobrodruh, který vyhledává extrémní dobrodružství a nepohodlí mu na cestách nevadí. Sám si např. postavil bambusový raft a sjížděl divoké řeky v Guyaně, natáčel ve 40 zemích světa (například v Indii, Nepálu, Etiopii, Maroku, Střední Americe, Grónsku, Koreji a dalších…). Získal třikrát prestižní cenu US Cable Ace Awards v USA.

Kromě Iana Wrighta bude hostem Tourfilmu nejpřekládanější český cestopisný spisovatel Miroslav Stingl (napsal 41 knih a je také náčelníkem indiánského kmene Kikapů). Dále cestovatel, spisovatel a fotograf Rudolf Švaříček, fotograf divočiny Petr Slavík nebo polární cestovatel a průvodce Mirek Jakeš.

Součástí Tourfilmu bude letos také Den České televize, která blíže představí zákulisí pořadů Na cestě, Příběhy z Afriky, Objektiv a Toulavá kamera. V rámci Dne s Českou televizí budou moci návštěvníci soutěžit v hotelu Thermal o finanční hotovost ve výši deset, pět a dva tisíce korun Ceny pro vítězné snímky Tourfilmu připravila již tradičně karlovarská sklárna Moser.

Lázeňský festival

Novinkou letošního ročníku Lázeňského festivalu je nová lázeňská cena z dílny akademického malíře Borise Noska, která je unikátním propojením skla, porcelánu a solí. Tato cena bude předána hned ve třech kategoriích: Lázeňská společnost ČR 2009 (vloni zvítězily Léčebné lázně Jáchymov), Lázeňské místo ČR 2009 a Cena poroty pro rok 2009.

Lázeňský festival je především o obchodu a podpoře domácího cestovního ruchu, na který se zaměřují v době krize téměř všechny národní centrály, ale zároveň pokračuje i v podpoře příjezdového cestovního ruchu – letos festival navštíví přes 40 zahraničních kanceláří a 20 médií z celé Evropy se zájmem o české lázeňství. Kromě Karlových Varů a Lokte jsou na programu výjezdy účastníků do Františkových Lázní a do Teplic.

Lázeňský festival se částečně prolne s Tourfilmem, na který plynule naváže především o víkendu 9. až 11. října. Pro české občany je připravena prezentace lázeňských společností v obchodním centru Varyáda (sobota 10. října) s losováním o lázeňské pobyty nebo víkendové vinobraní a gastronomické městečko v Lokti.

Lázeňská konference

Sdružení lázeňských míst se bude ve svém 12. ročníku věnovat aktuálnímu tématu ´Dopady hospodářské krize na cestovní ruch a lázeňství´. Podle statistik ubylo v 1. pololetí roku 2009 v porovnání s rokem 2008 12 procent zahraničních hostů. Naopak počet domácích klientů nepatrně narostl.

Samostatnou součástí bude seminář věnovaný problematice lázeňských statutů – v současné době ve většině lázeňských míst platí statuty, které jsou již velmi zastaralé a je potřeba je novelizovat. Snahou SLM je vytvoření vzorového statutu, podle kterého by pak postupovala všechna lázeňská místa. Pro německé lékaře bude připraven seminář o lázeňství v ČR – v roli přednášejících budou čeští lázeňští lékaři.

Konference

Konference o lázeňství a cestovním ruchu na téma Lázeňský trojúhelník a UNESCO. Tato konference, jejímž smyslem je v úvodu zmíněná podpora Západočeského lázeňského trojúhelníku (Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně) pro jeho zapsání na Seznam světového dědictví UNESCO, se zcela přirozeně doplňuje s Lázeňským festivalem. Kromě lázeňství je zde však kladen důraz i na historii, architekturu a životní prostředí. Hlavním konferenčním dnem se třemi bloky přednášek bude pátek 9. října v Grandhotelu Pupp.

Problematice lázeňského trojúhelníku a jeho případnému zápisu v UNESCO by se měla věnovat také akční diskuze, která se uskuteční v pátek 9. října od 11.15 hodin v Grandhotelu Pupp. Konference je financována z ROP NUTS2 Severozápad. Rozpočet Karlovarského týdne je zhruba 12 milionů korun, přičemž ze dvou třetin je hrazen z veřejných zdrojů (Czechtourism, Karlovarský kraj, město Karlovy Vary) a z jedné třetiny na něm participují soukromí partneři.

Program Karlovarského týdne

Středa 7. října
10:00 - 11:30 slavnostní zahájení festivalu TOURFILM + hlavní hvězda festivalu Ian Wright TOURFILM Thermal - Malý sál
12:00 - 13:00 tisková konference s hvězdou festivalu Ianem Wrightem TOURFILM Thermal - Press centrum
12:00 - 17:00 projekce - kontinenty + TOUR REGION FILM + multimédia TOURFILM Thermal - předváděcí síně
13:00 - 14:30 Media Party TOURFILM Thermal - restaurace MOSER
13:00 - 15:00 TOURFILM Student Academy - Image v cestovním ruchu TOURFILM Thermal - Kongresový sál
12:00 - 13:00 beseda - Miloslav Stingl „Obešel jsem patnáctkrát svět“
13:00 - 14:00 beseda - manželé Klempířovi - „S dětmi v Grónsku“
14:00 - 15:00 beseda - Rudolf Švaříček - „Past na rovníku“ 15:00 - 16:00 beseda - Miroslav Jakeš - „Průvodcem po Severním pólu“
16:00 - 17:00 beseda - Petr Slavík - „Vzpomínky na Afriku“
10:00 - 15:00 projekce pro školy TOURFILM filmový kinematovlak - Dolní nádraží
15:00 - 17:00 projekce pro veřejnost TOURFILM filmový kinematovlak - Dolní nádraží
18:00 - 19:30 beseda - manželé Klempířovi - „S dětmi v Grónsku“
19:30 - 21:00 beseda - Rudolf Švaříček - „Past na rovníku“
10:00 - 20:00 výstava TOURMAP TOURFILM Thermal - Kongresová hala
10:00 - 20:00 výstava fotografií Petra Slavíka - Vzpomínky na Afriku TOURFILM Thermal - výstavní síň

Čtvrtek 8. října
10:00 - 11:00 telemost s Mikem Hornem (expedice Pangea) TOURFILM Thermal - Malý sál
11:00 - 12:00 Den s ČT - Tobiáš + reportáží - Na Thermal malý sál
12:00 - 13:30 Den s ČT - A. Majstorovičová, Z. Šimůnková - „Příběhy z Afriky“
13:30 - 14:30 Den s ČT - I. Toušlová, J. Maršál - „Toulavá kamera“
14:30 - 15:00 Den s ČT - videozdravice - „Objektiv“
11:00 - 16:00 projekce - kontinenty + multimedia TOURFILM Thermal - předváděcí síně
18:00 - 19:30 beseda - Miloslav Stingl „Obešel jsem patnáctkrát svět“
19:30 - 21:00 beseda - Miroslav Jakeš - „Průvodcem po Severním pólu“ TOURFILM Thermal - malý sál
10:00 - 20:00 výstava TOURMAP TOURFILM Thermal - Kongresová hala
10:00 - 20:00 výstava fotografií Petra Slavíka - Vzpomínky na Afriku TOURFILM Thermal - výstavní síň

Pátek 9. října
19:00 - 21:00 projekce vítězných filmů TOURFILM Thermal - předváděcí síň open air - stany, bary, stage, ohňostroje Lázeňský festival prostranství před Thermalem

Sobota 10. října

Loket - vinobraní, gastronomické městečko Lázeňský festival Loket
10:00 - 17:00 prezentace pro veřejnost Lázeňský festival OC Varyáda

Neděle 11. října
Loket - vinobraní, gastronomické městečko Lázeňský festival Loket