Dosavadních plenérů se zúčastnili kromě umělců z České republiky také umělci z Německa, Švýcarska, Velké Británie, USA, Polska a Kanady.

Loňského Loketského plenéru se zúčastnilo 12 výtvarníků, kteří se zabývali prací se dřevem, malbou, kresbou, grafikou, fotografií, a knižní vazbou. Plenéru se účastnili mimočeských výtvarníků i partneři Karlovarské oblasti UVU - Kunstgruppe Zone ze Schwarzenbergu (Sasko).

Každý výtvarník ponechává po skončení plenéru jedno dílo městu Loket a tak výtvarná díla, která zde vznikají, zdobí již park u přírodního amfiteátru, obrazy a kresby pak reprezentativní a společenské prostory patřící městu. Vzniká tak zajímavá umělecká kolekce.

Letošní XI. ročník plenéru se zabývá kromě tradiční práce se dřevem všemi výtvarnými technikami.

Umělecké dílny se účastní deset výtvarníků z Čech a tři z Německa. Jorg Beier, UweBerger, Josef a Anna Juhovi a Dalibor Worm budou tvořit dřevěné plastiky. Albrecht Volk pracuje s pískovcem, Jana Dvořáková, Eduard Milka, Ladislav Hodný a Jiří Kožíšek se budou věnovat kresbě a malbě, Monika Šubrtová a Martina Košařová fotografii. Jan Sobota pracuje tradičně na knižní vazbě.

Výstava na loketském hradě, která byla zahájena v úterý 26. srpna v 18.00 v sále s freskami, nabízí divákům ukázku tvorby minulého ročníku. V úvodu výstavy vystoupila houslistka Monika Cimprich. Na vernisáži byl slavnostně do rukou starosty Lokte Jaroslava Hlavsy předána unikátní kniha – společný projekt ukázky děl všech autorů sestavený knihařem Janem Sobotou.

Ručně vázaná kniha má nevyčíslitelnou hodnotu, je přes 13 cm tlustá a obsahuje originály děl (kresby, grafické listy, fotografie a akvarely) – účastníků všech ročníků loketských plenérů.

„V příštích letech bychom chtěli knihu nabízet k prohlédnutí všem zájemcům formou virtuální internetové stránky a také vytisknout reprodukci knihy, kterou by si návštěvníci mohli volně prohlížet, zatímco originál by byl pouze za skleněnou stěnou, aby nedošlo k jeho nenávratnému poničení,“ uvedla Štěpánka Bergerová, manažerka Unie výtvarných umělců.