Před zraky diváků proběhne neobyčejný rytířský turnaj, který pořádá pan Stach Čáp z Počáp a jehož řízením pověří herolda Skota ze Skotákova.Tomu “pomáhá“ šašek Vašek. Jak již sama jména zúčastněných napovídají, půjde o velkou srandu. Rytíři pak dle starého zvyku zasvětí kolbiště a turnaj začíná. Tuhé boje zpestřují vtípky šaška, ty se ovšem nezamlouvají obávanému bijci, rytíři z Měcholup, tak jak vše asi dopadne?

Stejní chlapící Vám o chvíli později předvedou základní i náročné šermířské techniky starých mistrů. Přehlídka středověkých zbraní jako jsou meč, sekera, biják, palcát, tesák, pěstní štít, halapartna, cep, jedenapůlruční meč, dýka i nůž a praktické ukázky soubojů s nimi Vám budou rovněž odhaleny. Všechna tato představení jsou v režii i provedení Berounských Měšťanů.

Na hradě se mezi Vámi budou pohybovat žebráci, kapesní zloději a stráže, rytíři, šašci, krásné a urozené dámy, uvidíte a uslyšíte střelbu z děl a obléhacího stroje. Budete-li mít hlad a chuť uvařit si sami, můžete si upéci placku nebo raději ochutnat něco z kuchyně v táboře vojáků.

Únavu z požitků lze zanechat laskavým ručkám lazebnic a poté se příkladně oddat pohledům na cikánské či romantické tanečnice, nebo se zasmát při pouličním divadle Viktorína Braunreitera.

Prostá, dnes už málo k vidění, lidová řemesla jsou nedílnou součástí našich hradních trhů. Chcete- li si alespoň malinko osvojit kupříkladu hrnčířství, kovářství, knihtisk, řezbářství, tkalcovství a k tomu ještě poslouchat patřičnou středověkou hudbu, je takřka nezbytné přijet o tomto víkendu na hrad Loket.

Slavnosti se konají oba dva dny od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupné činí 100,-Kč dospělí, 50,-Kč děti od 6-ti let, důchodci, studenti.

(red)