„Snažíme se zde klientům věnovat naplno. Proto každý z nich spolupracoval samostatně s řezbáři a mohli i společně tvořit. Konají se zde také velmi zajímavé terapie, které mají svůj význam,“ prohlásil Pavel Novák, ředitel ústavu.

Podle něj jsou některé řezbářské výrobky pravými skvosty. „I profesionální řezbáři je hodnotili velmi pozitivně. Uvažujeme o tom, že zde budeme výrobky i vystavovat. Je škoda, abychom tato díla nevystavili. Řada z nich je opravdu velmi kvalitní. Asi je umístíme do hlavní místnosti,“ potvrdil ředitel Novák. Lidé, které chod domova v Mariánské zajímá, se včera mohli na dnu otevřených dveří dozvědět nejrůznější podrobnosti o tomto prostředí. „Je dobře, když se veřejnost snaží poznávat život klientů v domově. Určitě je dobře, když se propojuje život postižených i zdravých lidí. Snažíme se proto pořádat podobné návštěvní dny a také nejrůznější akce mimo domov. Hodně nám pomáhají i studenti, se kterými dlouhodobě spolupracujeme,“ uvedl ředitel domova.

Domov v Mariánské se podle něj také snaží stále zlepšovat životní podmínky lidí. „Promítáme zde například filmy v kinosále. Tam se konají pravidelné akce. Také jsme zde vybudovali čajovnu, kde si klienti mohou dát čaj a pobavit se,“ dodal Novák. (jah)