Držitelka Oscara, zpěvačka, pianistka a skladatelka Markéta Irglová zahraje ve čtvrtek od 20 hodin v karlovarské Galerii umění. Fanoušci uslyší písně ze sólového alba Anar a také skladby z filmu Once za doprovodu hráčky Aidy Shahgashemi (perský buben daf) a Roba Bochnika (kytara).

Markéta Irglová (*1988), držitelka prestižního Oscara za rok 2007 (společně s Glenem Hansardem) za skladbu Falling Slowly z filmu Once, kde zaujala také jako herečka, několikrát s kapelou Swell Season projela svět a vyprodala prestižní světové sály v New Yorku, Londýně nebo Sydney. Loni vytvořila svůj samostatný projekt a vydala kritikou vysoce hodnocené sólové album Anar s dvanácti autorskými písněmi. Hudebně se na něm kromě Irglové podíleli především americká zpěvačka a hráčka na perský buben daf Aida Shahgashemi, kytarista Rob Bochnik (spoluhráč Mansardových Frames) a baskytarista Tim Iseler (dva prvně jmenovaní účinkují i při karlovarském koncertu).

Písně vznikaly v době, kdy se Irglová přesunula z přímořského domku na irském venkově přímo do srdce moderního světa – New Yorku. Obsahově odrážejí osobní zkušenosti z tohoto období, které tvoří křižovatku jejího dosavadního a budoucího života. Písně přinášejí typický Markétin autorský rukopis – silnou melodii, kouzelné hlasové harmonie, dominantní zvuk piana a tentokrát i perského bubnu.

Talentovanou autorku občas jemně inspirují osobnosti hudební scény Otis Redding, Aretha Franklin nebo Nick Cave.
„Inspirací pro vznik některých písní byly i mimohudební vlivy," říká Markéta Irglová. „Byly to knihy, které jsem v té době četla, například Anam Cara od irského autora John´O Donoghuae, The Prophet od Kahlil Gibrana, ale také krajina, ve které jsem se nacházela, nejprve Irsko – moře a zeleň, pak New York, a taky rodná země, kterou si nosím v srdci."

Markéta Irglová v současné době dokončuje na Islandu své druhé autorské album. Při cestě do Asie, kde absolvuje v Číně, Jižní Koreji a Malajsii dvoutýdenní turné, se zastaví i v Čechách a odehraje zde spolu s kapelou několik koncertů. První z nich se uskuteční už tento čtvrtek v karlovarské Galerii umění. Mladá, krásná a mnoha talenty obdařená muzikantka původem z Valašského Meziříčí je zárukou strhujícího a hudebně bohatého večera.

(tót)