Výstava panelů s příběhy pamětníků představuje dvacet pět lidí, kteří přežili holocaust a jsou spjati se zdejším regionem. Buď se zde před válkou narodili, nebo se na západ Čech po válce přistěhovali.
„Dodnes vidím ty nákladní vozy, ve kterých ráno vozili chléb a odpoledne kupu nahatých, vyhublých mrtvol," vzpomíná na dětství v terezínském ghettu Helena Brázdová z Kynšperka nad Ohří.
„Z Karlových Varů jsme utíkali hned po Hitlerově projevu v září 1939. Aby si nikdo nevšiml, že odjíždíme, tak nás se sestrou rodiče vedli jako do školy. V aktovkách jsme místo učení měli oblečení a pár osobních věcí a spěchali jsme na dolní nádraží na vlak. Ve Varech pro nás už nebylo bezpečno…," popisuje karlovarská rodačka Dora Pešková.
„Vrhly jsme se na ty brambory, co nasypali prasatům. To nám zachránilo život," vzpomíná karlovarská lékařka Jarmila Weinbergerová na pochod smrti z Polska do Německa.
„Před německými vojáky jsem se ukrýval na půdě mezi trámy. Nemohl jsem se ani hýbat. Často jsem tam byl i několik dní," líčí svůj dětský úkryt Gabriel Szász ze Sokolova.
To jsou střípky vzpomínek pamětníků, které se na výstavě ve vestibulu Krajské knihovny Karlovy Vary ve Dvorech představují veřejnosti. Výstava je doplněna i o historické dokumenty a osobní dobové předměty pamětníků.
„Jde nám o to, představit veřejnosti zajímavé a často neznámé osudy našich spoluobčanů, kteří v životě překonali nám jen těžko představitelné příkoří. Chceme, aby tyto vzpomínky neupadly v zapomnění," prozrazuje o svém záměru autor výstavy Lukáš Květoň.
Akce se koná u příležitosti lednového Mezinárodního dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. V hale knihovny ji můžete vidět až do 24. února.