Jedná se o jedenáct různých pohledů jedenácti žen a matek. Přestože je tematika primárně pro ženy, tak si své vyžití najdou i muži nebo děti. Pro ty je ideální interaktivní zvonkohra od Dagmar Štrosové, která ji vyrobila z recyklovaného lahvového skla.

Po prvním ostychu, kdy konečně seberete odvahu a poprvé si cinknete, se ve vás probudí vaše skryté infantilní já a vy si začnete hrát stejně jako malé děti. Pokud toto byl autorský cíl Štrosové, tak byl naplněn na maximum.

„Výstava Ženské v(j)eci, s podtitulem Současné mladé ženské umění severozápadních Čech představuje rozmanitou tvorbu nejmladší generace umělkyň. Mapuje určitou síť, provázanou různými osobními kontakty a vztahy. Důležitým pojítkem mezi vystavujícími je také věková hranice. Jedná se totiž opravdu o nejmladší a nejsoučasnější ženské výtvarné umění," řekla kurátorka výstavy Zdeňka Bílková.

„Autorky spojuje také fakt, že většina z nich jsou matkami, což se velmi často, avšak rozlišnými způsoby, projevuje v jejich tvorbě. Osobní příběhy vystavujících mladých žen jsou provázané s jejich uměleckou kariérou.

A zároveň osobní i umělecké příběhy jednotlivých autorek jsou do značné míry provázány s dalšími vystavujícími," přiblížila Bílková.

„K výstavě je dále připraven také bohatý doprovodný program v podobě workshopů a posezení s autorkami," řekla Bílková.

„Název výstavy Ženské v(j)eci vznikl v průběhu e-mailové komunikace mezi mnou a Helenou Čubovou při připravování výstavy Frauensache," vysvětlila Bílková.

„Na výstavě je prezentována tvorba jedenácti autorek, přičemž se jedná o můj vlastní, ryze ženský, intuitivní a kurátorský výběr toho z mého pohledu nejzajímavějšího, co se děje v oblasti vizuálního umění v severozápadních Čechách," doplnila závěrem Zdeňka Bílková.

Výstava potrvá až do 16. října tohoto roku.

11 autorek, 11 pohledů

Lenka Hořínková (*1972)

Malířka a kreslířka

Tereza Bredlerová (*1975)

Provozuje galerii SUPERMARKET WC v Karlových Varech

Martina Košařová (*1975)

Renesanční žena věnující se analogové a digitální fotografii, kresbě, malbě nebo plastice

Hana Vaculíková (*1975)

Výtvarná pedagožka karlovarského regionu

Dagmar Štrosová (*1979)

Tvoří pod značkou Luckywaste, pro výstavu vytvořila několik interaktivních zvonkoher z recyklovaného lahvového skla, které jsou součástí dosud nedokončeného cyklu Zub času

Lenka Sárová Malíská (*1981)

Malířka a designérka porcelánu a porcelánových šperků

Eva Domková Soukupová (*1982)

„Inspirací je mi život. Obrazy většinou vznikají jako mé deníky. Odráží se v nich, co zrovna prožívám, co mě ovlivňuje. Někdy je to pocit nebo vzpomínka, někdy prostředí kolem mě nebo životní období."

Helena Čubová (*1982)

Poprvé prezentuje fotografie ze svého soukromého života, zaznamenávající běžné každodenní události

Lenka Kohuda Klokočková (*1984)

Tvoří působivé a naléhavé uhlové kresby, které na výstavě doplňuje část autorčiny diplomové práce, ve které pracovala s tématem Panny Marie, jakožto neposkvrněné ženy, a gejši, jakožto ženy prodejné

Adéla Leinweberová (*1984)

Představila konceptuální instalaci složenou z fotografií a videa pod názvem Dělám si dobře

Denisa Dimitrovová (*1986)

Fotografka, která se snaží potírat původní smysl fotografie, a to věrné zachycení reality

„Realita je přesně taková, jakou jsme sami ochotni ji vidět."