Kromě soutěžících z České republiky přijedou další účastníci z Finska, Japonska, Jižní Koreje, Chorvatska, Srbska, Ukrajiny, USA, Slovenska, Slovinska, Polska, Německa, Bosny a Hercegoviny a vůbec poprvé v historii soutěže i z Francie. Utkají se tradičně ve třech kategoriích Píseň, Junior a Opera. Několik z nich dokonce dvě kategorie kombinuje.

Věhlasná porota

Jejich výkony bude hodnotit jedenáctičlenná mezinárodní odborná porota, v níž zasednou mimo jiné světově proslulí pěvci – tenorista Peter Dvorský, sopranistky Gabriela Beňačková, Sona Ghazarjan a Jitka Soběhartová, pedagogové Antonio Carangelo či Jürgen Hartfiel, Doc. Zdeněk Šmukař, umělecký šéf opery Národního divadla v Praze Rocc, či šéf opery DJKT v Plzni Jiří Pánek a hudební redaktor Českého rozhlasu Ivan Ruml.

Jaký je program?

Od 17. do 21. listopadu se každý den odpoledne od 14 do 18 hodin v Hotelu Thermal uskuteční první a druhá kola oborů Junior, Opera a Píseň. Navíc v neděli, v úterý a ve středu, také dopoledne od půl jedenácté do dvanácti hodin, s volným přístupem veřejnosti. Ve čtvrtek 22. listopadu je na programu jeden z vrcholů soutěžního klání – finále oboru Junior a Opera s Karlovarským symfonickým orchestrem pod taktovkou zkušeného dirigenta Františka Drse. Soutěž uzavře slavnostní ceremoniál a Závěrečný galavečer s předáním cen vítězům a laureátům opět za doprovodu KSO řízeného Františkem Drsem v Karlovarském městském divadle.

„Zájem mladých umělců nás nesmírně těší, tím spíše, že jsme ve srovnání s loňskem zaznamenali nárůst počtu přihlášek. Těší nás, že se zde každý rok představuje plejáda nových pěvců. Přitom příprava na soutěž je věc náročná, soutěžící si jsou vědomi toho, že jeden měsíc na ni rozhodně nestačí. Zpěváci mohou na soutěži získat kromě cenných zkušeností i nové podněty a kontakty s významnými osobnosti hudebního a divadelního života. Předností naší soutěže je podporování mladých pěvců, kteří stojí na začátku své umělecké kariéry," říká ředitel soutěže Alois Ježek.

Udělovat se budou i zvláštní ceny

Mezinárodní pěvecká soutěž udílí kromě patnácti hlavních cen spojených s finančním ohodnocením dalších čtyřiadvacet zvláštních cen, z nichž celá řada jsou ceny interpretační. Mladým umělcům přinášejí nejen uznání za jejich výkon, ale současně již přímo konkrétní uplatnění. Získávají totiž jejich prostřednictvím roli na některé z našich i slovenských operních scén. Například v pražském Národním divadle, v Národním divadle v Brně, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, ve Slovenském národním divadle a na dalších scénách či koncertních pódiích.

Díky kategorii Píseň se pozornost interpretů i publika v Karlových Varech obrací i ke komorní tvorbě, podněcuje zájem o ni a napomáhá její popularizaci. „Doufáme, že zachování této kategorie pomůže zájem o píseň u mladých zpěváků podpořit a dále rozvíjet," dodává Alois Ježek.

Zvláštní zřetel věnuje soutěž písňové a operní tvorbě Antonína Dvořáka. Povinností interpretů je zpívat dílo Antonína Dvořáka, což podněcuje hlubší zájem o jeho dílo. „Všichni účastníci, ať jsou z Evropy, Ameriky, či Asie, musí zpívat árii nebo písně Antonína Dvořáka v českém originále. Pro mnohé je to velmi náročné. Antonín Dvořák je však celosvětově uznávaným skladatelem, mládež tedy ví, o koho jde, a má zájem se jeho skladby naučit a objevovat i jeho další díla," podotýká Peter Dvorský. „Soutěž přispívá k rozvoji mnoha talentů a řadu účastníků vynesla na jeviště, koncertní pódia a k úspěchu. Je velmi důležité, že odborná porota dokáže nadějné, talentované lidi poznat a dát jim prostřednictvím soutěže impulsy pro jejich další práci a šanci v profesním životě," shrnuje jeden ze tří zakladatelů soutěže, světově uznávaný dirigent Libor Pešek.

Největším podporovatelem soutěže je město Karlovy Vary, které do celkového rozpočtu 1,7 až 2 milionu korun přispívá půlmilionovou částkou, 250 tisíci se podílí Karlovarský kraj, ministerstva a nadace, další finance získává ředitel soutěže na základě osobních jednání se zástupci zúčastněných organizací či institucí.

Gabriela Špalková