Největší zastoupení mezi účastníky 49. ročníku pěvecké soutěže Antonína Dvořáka bude mít tradičně Česko, reprezentovat ho budou téměř tři desítky pěvců. Hodně mladých talentů ale přijede rovněž ze Slovenska nebo Ruska. Ředitel soutěže Alois Ježek poznamenal, že na zájmu o soutěž se naštěstí nijak nepodepsala krize na Ukrajině a spory s Ruskem.

Přijedou ale i pěvci ze vzdálených destinací, Japonska, Jižní Koreje, Spojených států, a dokonce i Tunisu. „Předsedou odborné poroty bude opět Peter Dvorský. Pro porotu to bude velmi náročné. Vyslechnout musí na 37 pěvců za den po třech soutěžních úkolech je nesmírně náročné. Soutěž bude probíhat v prvním kole od devíti do 18 hodin,"konstatoval Ježek.

Letošní novinkou je zařazení nové kategorie Operní naděje. Podle Ježka vznikla na základě návrhů ředitelů konzervatoří a je určena mladým talentům od 16 do 20 let z Česka a Slovenska. „Byli jsme zvědaví, jestli se nám přihlásí dost zájemců, ale nakonec jich přijede 40. Takže už vymýšlíme, jak soutěž v příštím roce upravit, abychom tolik soutěžících zvládli," dodal Ježek.

Soutěž vznikla před 50 lety a už tehdy byl u jejího zrodu Ježek, tehdy čerstvý absolvent konzervatoře. Soutěž si podle něj získala za ty roky mezinárodní prestiž a řada z těch, kteří se na ní blýskli poprvé, jsou dnes mezinárodními hvězdami a vystupují v prestižních operních souborech po celé Evropě.

Náklady na pořádání pěvecké soutěže ale nejsou malé, rozpočet je zhruba 1,7 milionu korun. Velkou měrou se na financování podílí město Karlovy Vary, které letos dokonce navýšilo příspěvek pro Mezinárodní pěvecké centrum A. Dvořáka, které je pořadatelem, na 500.000 korun. Další peníze jdou z ministerstev školství a kultury, od kraje, ale i od řady sponzorů.

„Město dalo soutěži tolik, kolik dalo. já osobně bych i něco přihodil, ale rozhoduje většina," podotkl náměstek primátora Jiří Klsák. Pokud jde o podporu jubilejního 50. ročníku soutěže, který se uskuteční příští rok, jednání o financích teprve začne.

„Je otázkou, nakolik nové vedení města bude považovat podporu soutěži za důležitou. Někteří jeho členové jsou založeni spíše sportovně," dodal Klsák.