Jak jste se dostal k sochařině?

Odmalička jsem věděl, že to umím. Po pravdě, v té době jsem si myslel, že to umí každý, tak jsem to nechal spát.

Až po letech jsem se začal realizovat. Potajmu jsem okukoval kolegy sochaře. Jezdil jsem po sympoziích a vyptával jsem se, čím pracují, jaké používají nástroje.

Vždycky jsem měl potřebu tvořit. Ale nikdy ne pro svět. Jen tak pro sebe. Možná to bude znít zvláštně, ale když se na něco dívám, tak vidím sochu. Je to pro mě naprosto přirozené.

Jaké byly vaše sochařské začátky?

Začínal jsem se dřevem. Ale hned na začátku jsem chtěl to nejsložitější. Hodně jsem se kamarádil s akademickým sochařem a vždy mě zajímal výsledek.

A bylo jedno, jestli šlo o hlínu, terakotu nebo dřevo. Jako první jsem dělal figuru a výrazy obličeje.

Jaký materiál máte nejraději, se kterým se vám nejlépe pracuje?

Časem jsem se dopracoval až k betonu. Dřevo mě přestalo zajímat. Vadilo mi, že mě zařadili jako řezbáře. Práce se dřevem se mi líbila, to ano, ale nenaplňovala mě.

Beton je mnohem tvárnější. Mnozí říkají, že zedničím, ale mně přijde, že to oni o něco přicházejí. Něco dělám a tím betonem to povýším. To dřevo neumí, je to jen forma. Říznete do něj a je konec. A mě baví stavět.

Kde všude můžeme vaše sochy vidět?

Na Horním hradě, ale jinak je všechno v soukromých sbírkách. Dokonce i za mořem. Ale nejvíc jsem toho prodal do Německa.

Máte nějakého svého oblíbeného sochaře?

Například barokního sochaře Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa, který se narodil v Červeném Hrádku u Klášterce nad Ohří. Většina soch na Karlově mostě je jeho práce. Taky mám rád práci Alberta Giacomettiho.

Která technika vám nejvíce vyhovuje?

Když pracujete s hlínou nebo s betonem, tak stavíte. U kamene a dřeva ubíráte. No a mě poslední dobou baví mnohem víc stavět.

Je nějaký materiál, který byste si chtěl vyzkoušet?

Lákalo by mě sklo. Fascinuje mě. Netuším, jak bych s ním pracoval. Ale zajímalo by mě.

Jak je to s vaší sochou Karla IV. Císař z boží milosti? Proč zrovna Karel?

Měl výročí (smích). Zároveň s tím bude slavit výročí i obec Boč. No a právě Boč Karel IV. zakoupil. V okolí Klášterce těžil jaspis a ametyst a v Boči ho zpracovával a čistil. Řezal ho na zařízení, které bylo tehdy jen v Římě. A navíc náš dům je jeden z těch, které tu stály už v té době a byl součástí tohoto dění. Asi i proto jsem měl potřebu vytvořit sochu Karla IV.

Co vás na sochařině nejvíc baví?

Asi to, že něco vznikne. Těším se na samostatnou práci. Například vidím téma, které jsem ještě nedělal. V tu chvíli pak dělám sochu jen proto, že si chci zkusit propletené prsty nebo rameno. Nikdy jsem to nedělal a prostě to chci zkusit.

Co děláte jinak, co vás baví?

Rád dělám pro děti. Do kadaňské školy jsem tvořil rozcestník a indiána. Obojí ze dřeva.

Co byste chtěl vytvořit? Co chce ven na svět?

Chtěl bych vytvořit sochu, která představuje utrpění Jáchymova. Aby pak nastala katarze.