Soubor prošel bohatou historií. Nejprve začlenění do Ústřední matice divadelního ochotnictva českého, poté i účast na celostátní divadelní přehlídce amatérských souborů Jiráskův Hronov s hrou Vadima Sobka Život začíná znovu.

Několikrát si soubor prošel krizovým obdobím, kdy došlo k útlumu. O poslední oživení činnosti, které trvá dodnes, se zasloužila paní Blanka Křesťanová. Věnovala ohromnou energii do svolání a znovufungování souboru.

„Z našeho archivu a vzpomínek jsme došli k těmto číslům: 20 režisérů, asi 60 herců a ještě nespočetně statistů v kdysi velmi oblíbených operetkách. Ke starším členům jsme v posledních letech nabrali novou krev a zdá se mi, že nyní prožívá soubor jedno z nejšťastnějších období," uvedl vedoucí souboru a režisér Karel Uzel.

Se svojí novou divadelní hrou Darmošlapky aneb repete, hoši vyprodali Nejdečtí na premiéře kulturní dům. Ale i při reprízách se prázdné židle hledaly obtížně. Hra ale původně nebyla připravovaná na výročí souboru. To, že vlastně slaví tak velké číslo, došlo panu režisérovi Karlu Uzlovi, až když kopíroval logo souboru z jednoho ze starých plakátů a tam stálo: „K 30. výročí souboru…" Díky tomu na premiéře nechybělo šampaňské a děkovná řeč.

Na výsledném provedení hry byly vidět měsíce práce. První text dostali herci již před rokem, trénovat ale s definitivním obsazením začali až od konce září.

Vypráví příběh zanedbaného sedláka Pamfila a jeho stejně zanedbaných kumpánů, jejichž život naruší jeho vdavkůchtivé příbuzné, které stojí o jeho jmění. Hra je velice vtipná a herci se při ní vyřádili. ,,Jsme ochotnický soubor, takže nemáme čas zkoušet několikrát týdně, a proto vesměs vychází jedna hra na rok. V tomto seskupení hrajeme asi tak dva roky. Nejdéle hraje Karel Hlávka a musím říct, že to je Pan herec,'' uvedl člen souboru Karel Rozkot.

Během let zahráli velké množství her. Některé inscenace reprízovali mnohokrát. Například hra Drahomíra se uvedla dvacetkrát.

,,Nejoblíbenější hra se těžko vybírá. Pro nás to byla asi Nejkrásnější válka na motivy Lysistraty. Loni jsme s hrou Volá Melbourne měli devět repríz. S Darmošlapkami doufáme ve větší počet. Hlavním kritériem mého výběru hry je počet herců a žánr. Musí to být inteligentní komedie. Při té si užijí herci, hrají s chutí, a tím pádem, jako vedlejší produkt, pobaví i diváka. Otrávený herec nikoho nezaujme," dodal režisér Karel Uzel.

Z divadelního souboru Jirásek vyšlo i několik profesionálních herců. Otta Liška, který působí v Městském divadle Most, Petr Rychlý a jeho sestra Renata Rychlá, působící v Ypsilonce. Oba dva sourozenci prošli dětským divadelním souborem pod vedením paní Dáši Jandové. (swo)